nieuws

Installaties niet zichtbaar bij toepassing geprefabriceerde warmtewand

bouwbreed

Prefab wandelementen zijn voorzien van twee van elkaar gescheiden vloeistofcircuits met daartussen een kleine warmtepomp. Zo kan warmte naar believen worden toe- of afgevoerd, zonder zichtbare technische installaties.

Octrooi NL2003188 gaat over koppelbare, prefab constructie-elementen die kunnen worden gebruikt als wand- en dakelement. De elementen kunnen de door hen omsloten ruimte bovendien ook nog koelen of verwarmen. Uitvinder Nicolaas de Jong zet zich er mee af tegen het gebruik van bijvoorbeeld airconditioningsystemen die hij, kort samengevat, beschouwt als ‘tamelijk complex, relatief veel plaats innemend, vaak niet bijzonder comfortabel en soms esthetisch minder geslaagd’. Met zijn vinding probeert hij een modulair systeem te verschaffen waarmee onder andere “op snelle en efficiënte wijze een te koelen of te verwarmen bouwkundig omsloten ruimte kan worden gerealiseerd”. Elders in de octrooitekst staat het nog nadrukkelijker: “de elementen hebben geen steunconstructie nodig en kunnen de muren, vloeren en daken van een gebouw vormen.”

De constructie-elementen van De Jong zijn opgebouwd uit twee thermisch goed geleidende platen van bijvoorbeeld aluminium, gescheiden door een speciaal gevormde, thermisch isolerende tussenwand van bijvoorbeeld pur-schuim. Deze tussenwand creëert twee meanderende, thermisch van elkaar gescheiden vloeistofkanalen: één tegen de wandplaat die grenst aan de omsloten ruimte, en één tegen de plaat die in contact staat met de buitenwereld. Bij het koppelen van de elementen worden ook de bij voorkeur van slangen voorziene kanalen gekoppeld, waardoor grotere binnen- en buitencircuits ontstaan. Door het gebruik van langere koppelslangen hoeven de gekoppelde kanalen niet per se in naast elkaar gelegen elementen te liggen. Bovendien kan een constructie-element inwendig in tweeën worden verdeeld, elk met een eigen binnen- en buitenkanaal.

Peltier-element

Tussen een bij elkaar horend binnen- en buitencircuit is in de scheidingswand een zogeheten Peltier-element aangebracht, een zeer compacte elektrische warmtepomp die warmte kan overbrengen van het circuit dat ligt tegen de buitenwandplaten naar het circuit dat ligt tegen de binnenwandplaten. En zo kan het wandelement warmte overbrengen van de buitenwereld naar de omsloten binnenruimte. Of andersom natuurlijk. Voor de regeling van de vloeistofpompen en warmtepomp zorgt een besturingseenheid die is aangesloten op temperatuur- en stromingssensoren. Zo vraagt een circuit in een buitenwand waarop de zon valt een andere aansturing dan een circuit in een buitenwand die op het zelfde moment in de schaduw ligt. Het octrooi omvat nog wat uitbreidingen op het hierboven beschreven concept. Zo zou de voor het systeem benodigde elektrische energie kunnen worden opgewekt met in de constructie-elementen geïntegreerde zonnecellen.

Reageer op dit artikel