nieuws

Houthandelaren hekelen ‘gierige’ Atsma

bouwbreed

FSC-gecertificeerde houthandelaren zijn zwaar teleurgesteld in staatssecretaris Atsma (milieu). Donderdag zette hij toch de poort open voor Maleisisch MTCS-hout. “Onverstandig’’, ‘‘slappe hap’’, ‘‘FSC-gecertificeerd hout gaat het zwaar krijgen”. Staatssecretaris Atsma maakt duidelijk geen vrienden bij de houthandelaren die duizenden euro’s per jaar investeren in het duurzame houtcertificaat FSC. “Hij laat zijn oren hangen naar de […]

FSC-gecertificeerde houthandelaren zijn zwaar teleurgesteld in staatssecretaris Atsma (milieu). Donderdag zette hij toch de poort open voor Maleisisch MTCS-hout.

“Onverstandig’’, ‘‘slappe hap’’, ‘‘FSC-gecertificeerd hout gaat het zwaar krijgen”. Staatssecretaris Atsma maakt duidelijk geen vrienden bij de houthandelaren die duizenden euro’s per jaar investeren in het duurzame houtcertificaat FSC.

“Hij laat zijn oren hangen naar de lobbyisten in Den Haag die de aannemerij vertegenwoordigen”, reageert Thijs Stunnenberg eigenaar van Geveltim houtimport uit Leimuiden. De vakman die al 48 jaar in hout handelt spreekt van een ordinaire geldkwestie. “Met MTCS bespaar je op een woning misschien 200 euro. Waar praten we over? Waarom gaan we niet voor het beste? In Nederland vinden we altijd een klein gaatje om omwille van kosten de standaard voor duurzaamheid een niveautje lager te krijgen.”

Ook Lucien Arends, manager bij Houtimport Best vindt het onbegrijpelijk dat Atsma de Nederlandse grens na een maandenlange strijd per 1 juli toch openstelt voor het Maleisische MTCS-keurmerk. “Het in mijn ogen betere FSC-keurmerk zal het lastig krijgen. Het prijsverschil tussen de twee is met 25 tot 30 procent namelijk behoorlijk groot. Ooit ben ik enthousiast in het FSC-avontuur gestapt, maar de levertijden zijn zo lang. Als ik nu iets koop dan is het over een jaar pas hier, terwijl ik niet kan inschatten wat ik volgend jaar nodig heb. Of dit het einde betekent voor FSC? Dat hangt af van opdrachtgevers. Ik stop er vooralsnog niet mee.”

Stunnenberg van Geveltim, die blijft vertrouwen in FSC, onderschrijft dat. Hij signaleert wel misbruik. “Het komt regelmatig voor dat aannemers zich niet houden aan de eis van opdrachtgevers om FSC-hout te gebruiken. Ze maken een tweeledige offerte. Eén met FCS en één zonder. Om te kunnen scoren kiest de aannemer uiteindelijk toch vaak voor de laagste prijs, zeker in crisistijd. Als de toezichthouder er iets van zegt, komt hij met het excuus weg dat het hout moeilijk te verkrijgen was. De aannemerij speelt va-banque met FSC.”

Aannemer Heijmans herkent zich niet in dat verhaal. Sinds gisteren kiest ze voor alle projecten alleen nog maar voor duurzaam hout. Het FSC-gecertificeerde bouwbedrijf benadrukt dat ze MTCS ondanks hardere afspraken van Atsma met het regionale keurmerk niet toepassen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels