nieuws

HD-beveiligingscamera: meer details, maar minder lichtgevoelig

bouwbreed Premium

High Definition, oftewel HD, zet de trend bij beveiligings- en bewakingscamera’s. Voorlopig zijn HD-camera’s nog een beetje “mooiweercamera’s” vinden Derk-Jan Elshout en Boudewijn Hak van Bosch Security Systems. “Standard Definition (SD)-camera’s zijn momenteel nog lichtgevoeliger dan HD-camera’s.”

Het grote voordeel van HD-camera’s is breedbeeld. SD-camera’s hebben een beeldverhouding van 4 bij 3. Bij HD-camera’s is die verhouding 16 bij 9. “Door de extra breedte geven de camera’s meer overzicht”, zegt Elshout. “Mede daardoor kan één HD-camera in bepaalde omstandigheden twee of drie standaardcamera’s vervangen.” En omdat de beeldsensor van HD-camera’s meer beeldpunten heeft, zijn de opnames meer gedetailleerd.

Over het geheel genomen zijn HD-camera’s minder lichtgevoelig dan standaardcamera’s. Extra verlichting bijplaatsen kan niet altijd, legt Elshout uit. “Bijvoorbeeld omdat de gemeente lichtvervuiling wil tegen gaan.” Infrarode leds kunnen in zulke gevallen uitkomst bieden, zegt Hak. “Leds lijden echter onder het nadeel dat ze geleidelijk steeds minder licht genereren.” Bosch compenseert die afname met de Constant Light-techniek. Hak: “De stroomsterkte door de leds wordt gaandeweg groter, zodat de lichtopbrengst gelijk blijft.”

De HD-camera van Bosch voorziet de beelden van metadata; gegevens over onder meer de plaats en tijd van de opnames. De beelden zijn ook voorzien van een elektronisch watermerk. “Dit teken verdwijnt wanneer het opgenomen materiaal wordt veranderd”, zegt Elshout. “Het watermerk garandeert de authenticiteit.”

De camera is in zekere mate zelf-lerend, vertelt Hak. “Als je een aantal malen opnames afspeelt waarin iemand over een hek klimt, slaat de camera automatisch alarm wanneer daarna weer iemand over een hek klimt.” De camera stuurt die opname via een FTP-server door naar degene die moet weten dat er iets mis is. Zo’n opname is voor een meldkamer de verificatie dat er inderdaad iets aan de hand is waar de politie naar moet kijken.

Bosch levert alleen bedrade HD-camera’s. “Draadloos biedt minder betrouwbare verbindingen”, zegt Hak. “Met een magnetron kun je draadloze verbindingen al storen.” “De camera’s draaien via IP, mits het netwerk het transport van de beelden aankan”, vult Elshout aan. Een HD-camera vergt ruim 6 megabit per seconde; ongeveer vier keer zoveel als wat een standaardcamera nodig heeft.

Het ruwe beeldmateriaal is al in de camera door te spitten met ‘Intelligente Video Analyse’. Bepaalde gebeurtenissen zijn terug te vinden aan de hand van onder meer de kleur, grootte en richting. Met de analysefunctie kan een camera ook worden geprogrammeerd. De camera slaat dan alarm zodra er iets gebeurt dat op wat voor manier dan ook botst met de instellingen.

Derk-Jan Elshout en Boudewijn Hak van Bosch melden met nadruk dat de HD-camera’s zonder meer te combineren zijn met producten van andere fabrikanten. De fabrikant maakt daarvoor deel uit van het samenwerkingsverband Onvif.

Reageer op dit artikel