nieuws

Gevelpanelen Stedelijk gearriveerd

bouwbreed

Met twaronvezels versterkte composietpanelen voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum zijn gearriveerd op de bouwplaats. Een speciaal ontwikkelde montagerobot zet ze tot op de millimeter nauwkeurig op hun plek.

Na bijna twee jaar in de opslag te hebben gestaan bij Holland Composites in Lelystad, gingen de panelen gisterochtend vroeg op een dieplader. Op de bouwplaats aan het Amsterdamse Museumplein werden ze met een speciaal aangepaste vacuumzuiger van de vrachtwagen gepakt. ‘Over zijn hoofd heen’ zette die de panelen direct tegen de stalen draagconstructie voor de gevel op hun plek.

Het apparaat is volgens verkoopdirecteur Reinoud van der Kroon van Holland Composites een flinke doorontwikkeling van bestaande vacuumzuigers die veel worden gebruikt in de glasindustrie. Hij kan grotere en zwaardere geveldelen aan en in alle richtingen onbelemmerd draaien en schuiven. Zo kunnen de panelen millimeter voor millimeter naar hun plek worden geschoven.

Het afroepen van de volgende dieplader met panelen laat naar verwachting nog wel even op zich wachten. Volgens Van der Kroon moet vooral worden gekeken hoe de achterconstructie reageert op de montage. Dat de panelen zelf vervormen, daar is hij niet bang voor. De combinatie van koolstofvezels met twaron zorgt ervoor dat de panelen niet uitzetten of krimpen onder invloed van temperatuur. Dat was het uitgangspunt van het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten. Boven de nieuwe entree van het museum bevindt zich een glanzend witte ‘badkuip’ van 120 bij 24 meter met een hoogte van 15 meter. Het beeld mag niet worden verstoord door rimpelingen of vervormingen. De panelen worden na montage verbonden met een lijmflap en daarna voorzien van een witte coating.

Reageer op dit artikel