nieuws

Forse daling aantal keuringen in bouw

bouwbreed

Het aantal gezondheidskeuringen van bouwvakkers is het afgelopen jaar fors gedaald. Gezondheid- en veiligheidsinstituut Arbouw wijt het voor een deel aan de crisis. In 2010 werden ruim 34.000 periodieke gezondheidsonderzoeken (Pago) uitgevoerd, ruim vierduizend minder dan het jaar ervoor. Het aantal keuringen van jongeren dat voor het eerst in de bouw gaat werken daalde nog […]

Het aantal gezondheidskeuringen van bouwvakkers is het afgelopen jaar fors gedaald. Gezondheid- en veiligheidsinstituut Arbouw wijt het voor een deel aan de crisis.

In 2010 werden ruim 34.000 periodieke gezondheidsonderzoeken (Pago) uitgevoerd, ruim vierduizend minder dan het jaar ervoor. Het aantal keuringen van jongeren dat voor het eerst in de bouw gaat werken daalde nog meer: van ruim 800 naar 360. Dat blijkt uit het jaarverslag van Arbouw.

De daling baart Arbouw zorgen. Het instituut gaat voor de zomer de cijfers evalueren.

Arbo-directeur Jan Warning gaat er vanuit dat vooral door de economische situatie de vraag naar gezondheidsonderzoeken daalt. Minder werknemers in de bouw betekent immers minder onderzoek. Hij sluit echter niet uit, hoewel er geen signalen over zijn, dat bedrijven en werknemers minder tevreden zijn over de onderzoeken, of dat gezondheidsonderzoek minder belangrijk wordt gevonden.

Collectief

Een kostenafweging is het in ieder geval niet, legt Warning uit. De Pago’s worden collectief gefinancierd via het O&O-fonds, waar alle bouwbedrijven via een heffing aan bijdragen. Warning wil in de evaluatie ook bekijken of de manier van uitnodigen van bouwvakkers voor een gezondheidsonderzoek werkt. Volgens hem kun je beter bouwvakkers in een brief aangeven dat ze verwacht worden op een bepaalde tijd aanwezig te zijn, dan dat je ze vraagt contact op te nemen voor een afspraak. “Dat past beter bij de cultuur van de bouw.”

Instroom

Dat de het aantal onderzoeken van jongeren zo fors is gezakt, heeft volgens Warning niet met de manier van uitnodigen te maken. “Ik verwacht dat het voornamelijk te maken heeft met de lage instroom van jongeren in de bouw.” De bouw is minder aantrekkelijk voor jongeren en het aantal vacatures is laag. “Het is waarschijnlijk puur een conjuncturele kwestie.”

In totaal deed Arbouw in 2010 ruim 43.000 onderzoeken, een daling van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Warning wil echter niet somberen. “Het is nog steeds een enorm aantal.”

Reageer op dit artikel