nieuws

Expertisecentrum brandt concept Bouwbesluit weer af

bouwbreed Premium

Het nieuwe Bouwbesluit staat wederom vol fouten en schaadt de economie. Die conclusie trekt Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB).

“Het resultaat ligt nu voor en voldoet niet aan de eisen van zorgvuldige en kwalitatief hoogwaardige regelgeving”, schrijft de stichting in een persbericht. Volgens ERB doet het nieuwe Bouwbesluit 2012 de economie geen goed. “Naar schatting 4 tot 5 miljard euro aan extra investeringen zijn nodig, zonder dat er sprake is van verbetering van basiseigenschappen van veiligheid en gezondheid die wij verwachten van onze gebouwen.”

ERB waarschuwde bij het vorige concept een jaar geleden ook al voor bloopers in het Bouwbesluit. Onder druk van de Tweede Kamer en het Overlegplatform Bouwregelgeving is toen besloten het concept in de praktijk te testen. Uit verschillende onderzoeken bleek dat er inderdaad fouten stonden in het belangrijkste document voor aannemers. Op basis daarvan is het vorige concept voor een deel aangepast.

Dat aanpassen heeft volgens ERB weinig opgeleverd. “Een eenvoudig voorbeeld: alle deuren in woningen die met een sleutel kunnen worden bediend, moeten worden verwijderd.”

Reageer op dit artikel