nieuws

Energiebedrijf denkt mee over ‘energievilla’

bouwbreed Premium

Energiebedrijven moeten zich gaan beraden op hun toekomst, vindt Jan van den Berg van Tempus, de installerende dochter van energiebedrijf Eneco. Als woningen en gebouwen steeds meer zelf energie opwekken neemt het belang van energiebedrijven af.

Eneco zet om die reden in op hernieuwbare energie die in gezamenlijkheid wordt opgewekt. Het energiebedrijf wil daar in Van den Bergs woorden ‘een serviceconcept’ voor ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan werkt de energieleverancier uit in Kudelstaart waar onder meer Eneco en Tempus helpen een villa van hernieuwbare energie te voorzien. InnoConstruct uit Leusden ontwikkelde deze woning volgens zijn PowerHousing-concept. “Zulke woningen genereren meer energie dan ze verbruiken”, vat mede-eigenaar Johannes Out van InnoConstruct de voordelen samen.

Zakenman Bart Brouwer raakte onder de indruk van het PowerHouse en vroeg Eneco mee te helpen aan de realisatie van zijn ‘energievilla’. Alle functies draaien op elektriciteit uit zonnepanelen. Een overmaat aan elektriciteit wordt aan het openbare net teruggeleverd. Via dezelfde aansluiting wordt ook elektriciteit van het energiebedrijf betrokken wanneer de panelen te weinig elektriciteit genereren. De panelen leveren op papier ruim 10.000 kilowattuur per jaar, rekent Van den Berg voor. Het geschatte elektraverbruik bedraagt jaarlijks ongeveer 8500 kilowattuur.

“De verlichting neemt daarvan een kleine 500 kilowattuur op”, becijfert Van den Berg. Philips levert de verlichting in de vorm van ledarmaturen. In Brouwers voorgaande woning die vrijwel net zo groot was nam de verlichting jaarlijks ruim 2600 kilowattuur op. Siemens brengt de huishoudelijke apparaten in het project. Die nemen met elkaar ongeveer 2500 kilowattuur op. Van den Berg: “Omdat de woning met minder energie toe kan hoeven er ook minder zonnepanelen op. En dat drukt de kosten weer.“ Eneco laat in de komende jaren meten of de energie-opbrengst overeenkomt met de verwachtingen.

Een warmtepomp genereert via een bodemwisselaar energie voor de ruimteverwarming en deels ook voor de verwarming van tapwater. Heatpipes, zonnecollectoren met een hoger rendement, leveren het grootste aandeel aan het warm maken van tapwater.

Zelfvoorzienend

De villa is niet autarkisch, ook al wordt meer energie opgewekt dan wordt verbruikt. “Een woning kan volledig zelfvoorzienend zijn door elektriciteit te bufferen in accu’s”, zegt Van den Berg. Daar lopen al enkele experimenten mee. De resultaten vallen volgens hem nog wat tegen. “Accu’s nemen veel ruimte in, zijn nog duur en gaan niet heel erg lang mee.”

De villa in Kudelstaart is de tweede in z’n soort. InnoConstruct liet ruim anderhalf jaar geleden in Leusden een PowerHouse bouwen. Het bedrijf gebruikt daarvoor het bouwsysteem Styro Stone; holle elementen uit neopor, een variant van polystyreen. Aannemer Akerboom Bouw uit Roelofarendsveen stapelt de elementen als een soort legostenen en vult ze met beton.

“Het PowerHousing-concept is te gebruiken voor om het even welke (woon)bebouwing”, stelt Out. In Almelo wordt volgens dit principe een zorgcentrum gebouwd. Out zegt dat ontwikkelaars de bouw van bij elkaar twaalf PowerHouses voorbereiden. Het concept verhoogt de bouwsom volgens hem met ongeveer 15 procent.

Reageer op dit artikel