nieuws

‘De vraag kwam of we op omvallen stonden’

bouwbreed

‘De vraag  kwam of we op omvallen stonden’

De Bot Bouwgroep presteert solide in de doorgaans moeizame woningmarkt. De orderportefeuille staat echter onder druk. De oplossing? Kopen. “We zoeken grond of een bedrijf”, zegt algemeen directeur Jannes Huizing.

“Kijk eens onder liquide middelen.” Directeur Johan Groen van ontwikkeltak Bot Bouwinitiatief bladert door een stapel papieren. “Hier op pagina acht. Je ziet dat die zijn gestegen van 10,7 miljoen in 2009 naar 11,2 miljoen in 2010. Dat zegt toch wel wat.” Groen en algemeen directeur Huizing zitten naast elkaar in een kleine vergaderruimte op het hoofdkantoor van Bot Bouw. Het net bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag ligt voor hen op tafel.

De directeuren zijn blij dat de cijfers naar buiten kunnen. “Enkele weken geleden werden wij gebeld door enkele partijen met de vraag of wij op omvallen stonden of zelfs failliet verklaard waren”, zegt Huizing. “Waar dat precies vandaan kwam weten we nog steeds niet.” Er ging zelfs even het gerucht dat kredietverstrekker Atradius de kredietwaardigheid van het Noord-Hollandse bedrijf had verlaagd. “Daar klopt helemaal niets van”, zegt Huizing resoluut. Groen valt hem bij. “Ik denk dat wij het bovengemiddeld goed doen. Ook wij hadden wat afboekingen (onder meer op grond, red.) de afgelopen jaren. Desondanks hebben we een positief resultaat neergezet.”

Noord-Holland

Huizing en Groen namen begin dit jaar het stokje over van Gem Bot, die met pensioen ging. Samen met financieel directeur Mark Castricum vormen zij nu de directie van de in Heerhugowaard gevestigde ontwikkelaar en woning- en utiliteitsbouwer. “We bouwen woningen, maar ook multifunctionele accommodaties, zorgcomplexen en zwembaden”, somt Groen op. Bot Bouwgroep (160 fte), voornamelijk actief in Noord-Holland en het noordelijke deel van de Randstad, boekte over het afgelopen jaar een omzet van circa 50 miljoen euro. Het resultaat voor belastingen kwam uit op 1,17 miljoen euro.

“Kijkend naar de cijfers kunnen we niet anders dan tevreden zijn”, vindt Huizing. Groen: “Bij het begin van de crisis hadden we een grote voorraad werk. Daardoor zijn we niet stil komen te vallen.”

Bot Bouw zag de afgelopen jaren om zich heen een aantal grote spelers omvallen. Hillen & Roosen, Van Hoogevest, Heddes en Midreth; stuk voor stuk woningbouwers die de economische tegenwind te veel werd. “Die faillissementen waren niet zozeer van invloed op onze bedrijfsvoering”, zegt Groen. “Wij zijn gewoon doorgegaan met waar we mee bezig waren.” De bouwer is wel voorzichtiger geworden, erkent Huizing. “Een beetje achterdochtig word je er wel van. We zitten tegenwoordig wat dichter op de huid van onze onderaannemers en leveranciers. Je wilt zoveel mogelijk risicobeperkt zaken doen.” Samenwerken met een gezond bedrijf wordt steeds belangrijker, zegt de directeur. “Het is al eens voorgekomen dat we niet met de goedkoopste partij in zee gingen, omdat we het financieel gezien niet helemaal vertrouwden.”

Orderportefeuille

Hoewel de cijfers van Bot Bouw positief zijn, is de onderneming niet helemaal zorgenvrij. De orderportefeuille voor 2011 behoeft nog enige aanvulling. “Op dit moment is 30 procent van de projecten die wij bouwen eigen ontwikkeling. Dat wordt de komende jaren wellicht iets meer”, voorspelt Huizing. “We zijn momenteel voor 40 á 50 procent afhankelijk van de aanbestedingsmarkt. Daar gaat het moeilijk mee. Wat er nu met de prijzen gebeurt is niet om vrolijk van te worden.”

Wie zelf wil ontwikkelen heeft grond nodig. En daar ontbreekt het het bouwbedrijf op dit moment juist aan. Huizing: “Daarom zijn we op zoek naar grondposities of een bedrijf dat we over kunnen nemen.” Het kopen van goedkope grond zal niet al te moeilijk zijn, verwacht Groen. “Er zitten aannemers tot hun nek toe in de grondposities. Velen willen ervan af, omdat ze problemen blijven houden met het afboeken. Dus kansen zullen zich, de komende jaren, absoluut voordoen.”

Ook bedrijven die staan te wachten om overgenomen te worden, ziet Bot Bouw genoeg om zich heen. “Inmiddels hebben we een bedrijf op het oog.” Namen willen ze niet noemen, waar op gelet wordt wel. “Veel bruikbare grond”, zegt Groen. “Daarnaast moet de over te nemen onderneming een aanvulling op onze bedrijven zijn.” Huizing: “En niet te groot natuurlijk. Het moet voor ons wel behapbaar blijven. Een omzet tussen de 15 en 50 miljoen zou mooi zijn.”

Reageer op dit artikel