nieuws

De val

bouwbreed

Wedden dat het kabinet binnen een jaar valt? Na het bezoek van Cecilia Malmström, de eurocommissaris voor binnenlandse zaken waaronder immigratie, is dat glashelder geworden. De laatste strohalm van Geert Wilders, paal en perk stellen aan de instroom van immigranten, om nog iets van zijn verkiezingsbeloften waar te kunnen maken, is door Malmström volledig onderuitgehaald. […]

Wedden dat het kabinet binnen een jaar valt? Na het bezoek van Cecilia Malmström, de eurocommissaris voor binnenlandse zaken waaronder immigratie, is dat glashelder geworden.

De laatste strohalm van Geert Wilders, paal en perk stellen aan de instroom van immigranten, om nog iets van zijn verkiezingsbeloften waar te kunnen maken, is door Malmström volledig onderuitgehaald. In een gesprek met Gerd Leers liet zij weten dat de ideeën van Wilders niet te realiseren zijn. Enigszins cynisch liet ze daarbij ook weten Leers succes te wensen bij zijn pogingen om bij andere lidstaten steun te zoeken voor de plannen.

Dat opgeteld bij het feit dat het kabinet nu niet alleen wordt gegijzeld door de PVV maar ook door de SGP in de Eerste Kamer, duidt bepaald niet op een langdurig verblijf van Rutte in het torentje. Die heeft zijn liberale beginselen al verkwanseld in ruil voor macht.

Regeren wordt nu alleen nog maar moeilijker. Voor allerhande zaken, van monetair beleid tot Europa, heeft hij nu steun nodig van de oppositiepartijen. Als dat vaak gebeurt, zal dat de verhoudingen met Wilders steeds verder onder druk zetten. Die kan dan niet anders dan op een voor hem belangrijk onderwerp als immigratie het kabinet laten vallen. Hij heeft Leers al voor de laatste keer gewaarschuwd om zich niet te laten ringeloren door Europa. Wederom een bewijs dat zijn denkraam toch uiterst beperkt is.

Niet voor niets wijst Malmström erop dat Europa immigratie hard nodig heeft om de gevolgen van de krimpende bevolking op te vangen.

Vraag is dan of het erg is dat dit kabinet snel weg is. Aan de ene kant wel. Sanering van de overheidsuitgaven is dringend nodig. Aan de andere kant heeft de bouw uitermate weinig aan dit kabinet. Verlenging van het lage btw-tarief is al afgeschoten. De belastingvoordelen voor energiezuinige auto’s sneven binnenkort, omdat die te duur zijn. De bezuinigingen op provincies en gemeenten hakken er fors in. Bouwend Nederland mag dan positief zijn over de investeringen die de provincies overeind weten te houden, maar dat is slechts de halve waarheid. Bij gemeenten zie je inmiddels wel dat de bezuinigingen ook neerslaan op investeringen en dan vooral onderhoud van wegen. Laat dus maar vallen dat kabinet.

Reageer op dit artikel