nieuws

Corporaties hoeven maatschappelijk vast goed van Donner niet meer Europees aan te besteden

bouwbreed

De verplichting voor corporaties om maatschappelijk vastgoed Europees aan te besteden, komt te vervallen. Merkwaardig, vindt advocaat Jan-Willem Raadgever van Lexence advocaten en notarissen.

Corporaties mogen voortaan zelf kiezen hoe ze hun maatschappelijk vastgoed aanbesteden, van Europees tot onderhands. Ook als het projecten boven de Europese drempel van 4,8 miljoen euro betreft, heeft minister Donner (wonen) besloten.

De corporaties klaagden steen en been over de Tijdelijke Regeling Diensten van Algemeen Economisch Belang (DEAB) waarin de aanbestedingsplicht was geregeld. Koepelorganisatie Aedes heeft hard gelobbyd bij het ministerie om de verplichting ongedaan te maken. Het ministerie is nu overstag gegaan omdat Europees aanbesteden te duur is.

“Als de minister gelijk heeft met het vasthouden aan zijn stelling dat corporaties geen aanbestedende dienst zijn, dan heeft hij gelijk dat hij de aanbestedingsplicht voor maatschappelijk vastgoed schrapt”, vindt Raadgever. “De Europese Commissie heeft eind 2009 aangegeven dat corporaties onder bepaalde voorwaarden enkele vormen van staatssteun voor hun sociale activiteiten kunnen blijven ontvangen. Een van die voorwaarden was dat maatschappelijk vastgoed moet worden aanbesteed. Hoe, werd niet gezegd”, legt Raadgever uit.

Hij blijft het echter merkwaardig vinden dat de minister blijft vasthouden aan het standpunt dat corporaties geen aanbestedende dienst zijn. “Veelal wordt aangenomen dat indien corporaties langs de lat van de Europese aanbestedingsrichtlijnen en jurisprudentie worden gelegd, zij kwalificeren als aanbestedende dienst en dus moeten handelen conform het Europese aanbestedingsbeleid.”

Volgens Raadgever is het duidelijk dat Donner worstelt met de aanbestedingsplicht van corporaties. “Anders zouden zijn argumenten niet zo gekunsteld zijn geweest.”

Reageer op dit artikel