nieuws

Cofely koelt datacenter Thales met buitenlucht

bouwbreed Premium

Cofely Datacenter Solutions (CDS) verbouwt het datacenter van Thales Nederland in Hengelo. Het bedrijf zorgt er onder meer voor dat het datacenter met buitenlucht wordt gekoeld. Mede daardoor rekent Cofely een energiebesparing voor van ongeveer 30 procent.

“Koelen met buitenlucht is nog een relatief nieuwe techniek voor datacenters”, constateert Roland Pluym van CDS. Hij ziet er ruime mogelijkheden voor. “De normering voor IT-apparatuur is veranderd waardoor meer toegestaan is met betrekking tot temperatuur en luchtvochtheid.”

Beheerders van datacenters willen de temperatuur en luchtvochtigheid vooral constant houden. Op warme dagen wordt het datacenter van Thales gekoeld met een directe expansiekoelmachine. “Voor grote(re) datacenters wordt deze techniek al langer gebruikt”, zegt Pluym.

Voor het datacenter is het koelen met buitenlucht ook een energiezuinig alternatief. Het helpt de PUE, de verhouding tussen het totale energieverbruik vergeleken met dat van de IT-apparatuur, te verminderen van 1,7 naar 1,2”, becijfert Pluym. De energiebesparing vermindert zo met ruim 30 procent. Daardoor komt ongeveer 211 ton minder CO2in de lucht. Het helpt Thales zijn datacenter ‘groener’ te maken. Met die gedachte installeert CDS ook een energiezuiniger noodstroomsysteem.

Het bedrijf vervangt bij Thales ook de bestaande (gebouwgebonden) koelinstallaties die nog gebruik maken van het koudemiddel R22. Puur of gemengd mag dit koudemiddel vanaf 2015 niet meer worden gebruikt.

Reageer op dit artikel