nieuws

Bronbemaler zoekt zijn heil in warmte- koudeopslag

bouwbreed

Koop Bronbemaling, een van Nederlands grootste bronbemalingsbedrijven, zag zijn omzet vorig jaar met 30 procent inzakken. Met de overname van Borsboom Grondwatechniek wil het bedrijf de markt voor warmte-koudeopslag (WKO) op.

Niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk. Zo noemt Frank Oude Nijhuis, directeur van Koop Bronbemaling, de overname van Borsboom Grondwatertechniek. Koop Bronbemaling nam begin deze week 100 procent van de aandelen over. Koop moet het vooral hebben van grote utiliteitsprojecten. Het bedrijf uit Oldenzaal zorgt ervoor dat bouwputten droog staan. “We hadden een behoorlijke omzet. Dat is duidelijk minder geworden, we hebben een terugval gehad van 30 procent”, aldus de directeur.

KoopBronbemaling groeit dit jaar door de overname naar een omzet van 30 miljoen euro. “Ik reken op een omzetgroei van 10 procent”, zegt Oude Nijhuis. Het bedrijf breidt met 35 medewerkers uit naar een omvang van 175 werknemers. Koop deed de bronbemaling voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn en werkt nog aan een andere noord-zuidlijn: de gasleiding van Delfzijl naar Antwerpen. Opdrachtgever is Gasunie. Oude Nijhuis: “Om in het dichtbevolkte Nederland een leiding aan te leggen die 3 meter onder de grond ligt, is een mooie prestatie.”

Goede marktpositie

Huisbank Rabobank ondersteunde de overname van Borsboom Grondwatertechniek door een extra lening. Beleggingsdochter Rabobank Participaties is voor 60 procent aandeelhouder van de bronbemaler. Borsboom kwam in beeld omdat het een goede marktpositie heeft in warmte-koudeopslag. “Borsboom heeft ervaring met grote systemen die behoorlijk wat engineering vragen. Vanuit ons bedrijf gezien is koude-warmteopslag een groeimarkt. Wij waren nauwelijks actief hierin. De markt als geheel stabiliseert wat, er wordt scherper op kwaliteit gelet.“

Borsboom kan die kwaliteit volgens hem leveren. Veel andere WKO-bedrijven missen die ervaring en het vakmanschap, meent Oude Nijhuis. Het levert veel negatieve ervaringen op bij opdrachtgevers. ”Je ziet tal van bedrijven die lichte systemen installeren. Ze boren een gat, stoppen een leiding erin en klaar is Kees. Maar dan blijkt het toch niet te werken.”

Duitsland

Dat Borsboom rondom Den Haag actief is, kwam Koop voor het bedrijf uit Oldenzaal ook als geroepen. “We zijn al lange tijd op zoek naar bedrijven in het Zuid-Hollandse”, zegt Oude Nijhuis. Ook doet Borsboom bronbemaling, maar een echte concurrent is het niet. “Geografisch gezien is er maar een kleine overlap met ons werkgebied.”

Borsboom is net als moeder Koop actief in Duitsland. Dat is gunstig volgens de directeur. “Duitsland loopt voor op Nederland in het herstel van de markt. Dat merk je aan het aantal opdrachten, maar ook de manier waarop de opdrachten verkregen worden: makkelijker en het prijsniveau trekt ook wat aan.”

Reageer op dit artikel