nieuws

Bouwtop verdient op elke euro nog geen halve cent

bouwbreed Premium

De winstmarges van de meest vooraanstaande bouwbedrijven van ons land zijn in het derde crisisjaar verder verschrompeld.

Teruglopende omzetten en dalende winsten hebben ertoe geleid dat de bouwtop afgelopen jaar gemiddeld op elke euro nog geen halve cent verdiende. BAM, Heijmans, Ballast Nedam en Dura Vermeer zagen hun nettomarge de 1 procent niet overstijgen. De verliesgevende bouwers TBI en Strukton doken zelfs onder nul.

Alleen Volker Wessels en Van Wijnen kwamen boven de 1 procent uit. Volker Wessels behaalde een marge van ruim 2 procent, terwijl Van Wijnen het jaar eindigde met een rendement van 1,6 procent. Daarmee presteerden zij weliswaar bovengemiddeld, maar blijven ze nog altijd ver verwijderd van de prestaties van baggeraars Boskalis en Van Oord. Met marges van respectievelijk 11,6 en 10,5 procent verslaan zij de bouwbedrijven met groot gemak.

De twee baggerbedrijven kenden dan ook een topjaar. Boskalis voerde de omzet met 23 procent op tot ruim 2,67 miljard. De nettowinst klom met 36 procent tot 310 miljoen. Van Oord pakte zelfs ruim 37 procent meer winst en wist de bedrijfsopbrengsten met bijna 11 procent te verhogen tot 1,57 miljard.

Terugval

Van de pure bouwers in de top 10 wisten alleen Volker Wessels (+3,8 procent) en Strukton (+5 procent) meer omzet uit de markt te halen. Omdat Ballast Nedam bijna 2 procent aan omzet inleverde, verdrong Strukton de Nieuwegeinse aannemer van de zevende plaats. De grootste terugval in opbrengsten, 13 procent, kende Heijmans. Een gevolg van de crisis, maar nog meer van bewust beleid: de Brabanders trekken zich terug op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel