nieuws

Bouwen met polystyreen

bouwbreed

Polystyreen is niet alleen bruikbaar als isolatiemateriaal of verloren bekisting, maar in de vorm van voorgespannen blokken ook geschikt als constructief bouwelement.

Octrooi NL2003360 gaat over een bouwelement van piepschuim, oftewel eps (extended polystyrene) en over een werkwijze om hiermee een gebouw op te trekken. In de loop der jaren zijn al eerder piepschuim bouwelementen ontwikkeld. Niet alleen blokken en platen om bestaande muren te isoleren, maar ook blokken om te gebruiken als constructief bouwelement. “Ik ben niet de eerste met een eps bouwsysteem”, geeft bedenker Daniel Querido toe, “maar er is een groot verschil met de bestaande systemen. Dat zijn vaak stapelbloksystemen waarvan de blokken onderling worden verlijmd of volgestort met beton, wat een permanente bouw oplevert. Of het gaat om een skelet van hout of staal, met wandelementen van eps en een verdere afwerking. Doordat wij onze blokken opspannen, in elkaar drukken, krijgen ze veel meer sterkte en krijgt het verband ook veel meer gestalte. En alles blijft demontabel en herbruikbaar.”

Igleo

Het inmiddels ‘Igleo building system’ gedoopte systeem gaat overigens uit van blokken van eps-se, oftewel brandvertragend gemodificeerd eps. De druksterkte van het gebruikte materiaal is afgestemd op de de gewenste toepassing.

De blokken zijn voorzien van verticale openingen die bij het in verband stapelen verticale doorvoerkanalen vormen voor de spanners. Dat zijn tot elke gewenste lengte te koppelen draadeinden waarvan de onderste exemplaren zijn verankerd in een betonnen vloerplaat. Op de tekeningen bij het octrooi gaat het om blokken met een dubbele rij gaten, maar op de site www.igleo.com hebben ze een enkele rij.

De blokken zijn aan de zijkanten rondom voorzien van verticale sleuven met een sleutelgatvormige doorsnede. Tijdens het stapelen kunnen de blokken aan elkaar worden gekoppeld met losse spieën van eps die in de sleuven passen. De overige sleuven zijn te gebruiken voor het opnemen van leidingen of voor het met klembuizen tegen het bouwwerk aanbrengen van bijvoorbeeld gaas.

De octrooitekst beschrijft ook speciale houders, gebogen van vlak plaatmateriaal, die passen op de doorvoeropeningen met de spanners en die zijn bedoeld als dragers voor eventuele gevelbekledingselementen. Na het bereiken van de gewenste hoogte komt op de bovenste elementen een afdekking in de vorm van een houten balk, waarna de gestapelde wand ongeveer 1 procent in hoogte wordt gecomprimeerd. De muren zijn op elke gewenste manier worden af te werken.

CRUX ecosystems, het ontwerpbureau van Querido en zijn twee zakenpartners, heeft inmiddels twee testhuisjes gebouwd, waarvan een met twee verdiepingen, en werkt momenteel aan diverse projecten voor een aantal opdrachtgevers.

Reageer op dit artikel