nieuws

Beelen zet de strijd tegen Strukton onverminderd door

bouwbreed

Beelen Sloopwerken wil via een bodemprocedure alsnog zijn gelijk halen in het geschil met Strukton over de sloop van de IBG-torens in Groningen.

Dat laat directeur-eigenaar Wim Beelen weten na het verloren kort geding tegen het Maarssense bouwconcern. “We geven niet op, gaan door”, zegt Beelen. “Ik ben er ook vast van overtuigd dat we deze zaak uiteindelijk zullen winnen, al kan dat nog drie, vier of vijf jaar duren. Die schadevergoeding komt vanzelf onze kant op.”

Beelen had er al rekening mee gehouden dat hij het kort geding zou verliezen, bekent hij. “De rechter moet in anderhalf uur een oordeel vellen. Bovendien moet hij 120 procent zeker zijn van zijn zaak om de andere partij geen onnodige schade te berokkenen. Straks in een bodemprocedure staat ons 200 uur ter beschikking, kunnen we ook getuigen opvoeren. Dan zal het echt wel goed komen.”

De kortgedingrechter oordeelde eind vorige week dat “niet voldoende aannemelijk is geworden” dat er tussen Beelen en Strukton een overeenkomst tot stand is gekomen over de sloop van de twee torens van de Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen.

Afspraken die in 2007 werden gemaakt tussen de twee bedrijven, vormden volgens de rechter slechts “een uitgangspunt” voor verder te voeren onderhandelingen. Die onderhandelingen vonden ook daadwerkelijk plaats, maar leidden begin dit jaar niet tot een definitief akkoord. Strukton contracteerde daarop een andere sloper, Boverhoff. Die vrijheid had de bouwer volgens de rechter omdat er geen uitzicht meer was op een overeenkomst met Beelen.

Contract

Beelen houdt vol dat hij in 2007 al een contract heeft gesloten met Strukton. Voor 2,4 miljoen euro zou het sloopbedrijf de kantoorpanden ontmantelen. “Ik heb dat zwart op wit staan”, zegt de directeur van het slopersbedrijf. Hij verwacht dat de schadevergoeding uiteindelijk rond de 4 miljoen zal uitkomen. “Dat is inclusief rente.”

Strukton laat in een reactie “blij” te zijn met het vonnis. “We hebben op alle punten gewonnen”, aldus woordvoerder Annemarie Hoogendoorn. “Natuurlijk voeren we zo’n rechtszaak liever niet, maar het is goed om bevestigd te krijgen dat we juist hebben gehandeld in deze. We hebben vanaf het begin af aan gezegd dat er sprake was van een intentieovereenkomst en dus geen contract.”

Reageer op dit artikel