nieuws

Banken strenger bij hypotheken

bouwbreed

De Nederlandse banken hebben de teugels bij het verstrekken van nieuwe hypotheken op woningen verder aangehaald in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De banken zeggen de acceptatiecriteria te hebben verscherpt omdat ze meer risico’s zien bij de vooruitzichten op de woningmarkt. De tarieven voor risicovolle hypotheekleningen zijn in […]

De Nederlandse banken hebben de teugels bij het verstrekken van nieuwe hypotheken op woningen verder aangehaald in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

De banken zeggen de acceptatiecriteria te hebben verscherpt omdat ze meer risico’s zien bij de vooruitzichten op de woningmarkt. De tarieven voor risicovolle hypotheekleningen zijn in het afgelopen kwartaal licht verhoogd en de onderpandseisen zijn iets zwaarder geworden. Net als in de afgelopen drie jaar het geval was constateren de banken ook in de eerste drie maanden van dit jaar een afnemende vraag naar woninghypotheken. Voor bedrijven zijn banken het afgelopen kwartaal wel iets soepeler geworden.

Een kleine meerderheid van de banken in Nederland heeft de acceptatiecriteria voor leningen aan bedrijven versoepeld. Vooral grote ondernemingen komen bij deze banken makkelijker aan geld. Voor het mkb is het verkrijgen van krediet niet eenvoudiger geworden.

Reageer op dit artikel