nieuws

‘Architect en constructeur moeten een team vormen’

bouwbreed

Of het nu gaat om de functie, de schoonheid of de ecologische waarde van een constructie, de architect moet samen met de constructeur en andere deskundigen een team vormen. BIM en Digital Design Exchange helpen bij de integratie.

Dat was de conclusie van de derde editie van het symposium ‘The value of design’, dat werd gehouden in het auditorium van de TU Delft door het dispuut utiliteitsbouw van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft. “De bijdrage van de constructeur is nu eens functioneel en niet zichtbaar, zoals bij de verbouwing van het Rijksmuseum, dan weer creatief en zichtbaar, zoals bij de uitbreiding van de Hogeschool Leeuwarden”, aldus André de Roo van Arcadis. “De integratie van constructie en architectuur moet plaatsvinden in de geest. Werken met een Bouw Informatie Model (BIM) en het uitwisselen van digitale data helpen daarbij. Dat leidt tot meer begrip voor elkaar in het team.”

Francine Houben van Mecanoo uit Delft liet zien hoe constructeurs de uitvoering van haar architectonische ontwerpen mogelijk maken. Zo ontstaan ‘unforgettable spaces’ zoals de toekomstige stationshal boven de spoortunnel in Delft. Houben toonde zich bezorgd over de fysieke verhuizing van de faculteit Bouwkunde, na het afbranden van het gebouw van Bouwkunde, naar een gebouw buiten de campus. “Bouwkunde loopt het risico niet meer verbonden te zijn met de universiteit”, aldus Houben. Dat zou de kansen voor integratie van architectuur en constructie verkleinen. Houben vindt de vrijheid om te experimenteren belangrijk, maar architecten moeten ook samenwerken met andere deskundigen.

Experimenteren

“Constructief ontwerpen is een manier om architecten te ondersteunen”, zei Niccolò Baldassini van ingenieursbureau RFR uit Parijs. “Het geeft ons de mogelijkheid om te experimenteren en nieuwe architectonische oplossingen te vinden.” Richard Horden van Horden Cherry Lee Architects in Londen noemde het een tragedie dat KPN de schoonheid van een zendtoren in de vorm van een tulp bij station RAI in Amsterdam niet heeft gezien. Hij ontwierp de toren samen met beeldend kunstenaar Marijke de Goeij en architect Christoff Schwenke. “Een constructie moet niet alleen rekenkundig kloppen, hij moet ook mooi zijn.’’

Reageer op dit artikel