nieuws

Woonhuis krijgt facettendak van massief hout

bouwbreed

Woonhuis krijgt facettendak van massief hout

Aan de Zuidschalkwijkerweg in Haarlem bouwt aannemingsbedrijf Kortekaas en Zwart een bijzonder woonhuis. De kap bestaat uit facetten van driehoekige en veelhoekige massief houten platen.

“Het zijn 160 millimeter dikke gelamineerde panelen. De zijkanten van de platen zijn onder een hoek gezaagd, zodat de panelen precies tegen elkaar passen”, legt architect David Windt van Derksen Windt Architecten uit. In de platen zitten meerdere hijsogen, zodat ze onder een hoek geplaatst kunnen worden op regels die steunen op de breedplaatvloer. Ze worden tijdelijk met stempels gestabiliseerd en op enkele millimeters nauwkeurig gesteld. De platen worden vervolgens mechanisch met 25 centimeter lange schroeven verbonden, totdat ze samen een geheel massief gefacetteerd dak vormen.

Opdrachtgever Harry Jansen was meteen enthousiast, toen Windt met het voorstel van de gefacetteerde dakvorm kwam. “Herman Zwart is van het begin af aan bij het ontwerp betrokken. Hij heeft eerder een woning voor Jansen gebouwd en schuwt niet-standaard bouwmethoden niet”, aldus Windt. Het dak heeft geen spanten, de constructie bestaat uitsluitend uit de houten platen.

Grote vide

De sterkte, stijfheid en stabiliteit van het dak zijn doorgerekend door constructeur Vincent Raadschelders uit Spaarndam. Het woonhuis krijgt gevels van baksteen metselwerk. De verdiepingsvloer is van beton, gestort op breedplaatelementen, met een grote vide.

Windt weet nog niet welk isolatiemateriaal op het dak zal worden aangebracht. Waarschijnlijk Actis, een 24 millimeter dik isolatieproduct met stralingwerende folies, afkomstig uit Frankrijk. Onder het isolatiemateriaal komt een ventilerende spouw. Het dak wordt tenslotte gedekt met western red cedar shingles. Het is Windt evenmin bekend van welk materiaal de dakgoten worden vervaardigd. De peilhoogte van de goten varieert van 2,70 tot 3,20 meter en de delen moeten onder verschillende hoeken aan elkaar gelast worden. In het dak worden naderhand openingen gezaagd voor drie dakkapellen, een plek met uitzicht over het Spaarne en twee schoorstenen.

Reageer op dit artikel