nieuws

Wegenbouwer moet het met bitterballen doen

bouwbreed

De opleverfeestjes voor wegenbouwers en ambtenaren worden soberder. Moet kunnen, reageert Rijkswaterstaat. “Een bitterbal is ook lekker.”

Oud-minister Eurlings gaf ruim 1,2 miljoen euro uit aan de feestelijke ingebruikneming van zeker veertig nieuwe wegen, bleek gisteren uit onderzoek van dagblad De Pers. ‘Koning Asfalt’ zorgde voor lekkere hapjes en drankjes, een muziekje, liet tenten opzetten. Eén keer bracht hij een graafmachinedans. Gemiddelde kosten: ruim 32.000 euro.

“Dat is te veel”, oordeelt de huidige minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz. De partijtjes die zij geeft, zullen “doelmatiger en soberder” zijn.

Wegenbouwers hoeven zich echter geen zorgen te maken, stelt Jonna Brandsma van Rijkswaterstaat gerust. “Een opgeleverde weg blijven we vieren.” Naar hoeveel feestjes asfalteerders kunnen uitkijken, durft ze niet te zeggen.

Duurste feestje

Besparen op lintjes doorknippen is mogelijk zegt Brandsma: “Zo zullen we niet gauw meer een tent opzetten, maar veelal zoeken naar bestaande locaties die geschikt zijn voor een feest.

Ook op het amusement kunnen we bezuinigen.” Minder lekkere hapjes zitten ook in de lijn der verwachting. “Ja, maar een bitterbal is ook lekker”, lacht Brandsma. Het duurste feestje verzorgde Eurlings bij de opening van de Randweg Eindhoven in mei vorig jaar. Kosten: 131.474 euro en 9 cent, omgerekend ongeveer 7,60 euro per meter verbreed stuk weg. Het bedrag ging op aan wegwerkers van Heijmans en van Mourik-Besix die ’s avonds vermaakt werden door een vrouwelijke dj en een saxofonist.

Uitnodiging

Overdag ontving de BN’er Claudia de Breij de genodigden in een grote tent op de bouwlocatie. Op het podium lag asfalt, inclusief witte belijning. Brabantse trommelaars, twee grote bouwkranen, luchtacrobaat en dansende graafmachines maakten het feest compleet. Volgens de organisatie CWT Meeting&Events sprak de minister na afloop van ‘de beste opening ooit’.

Of de gasten dat ook vonden, is onduidelijk. Een woordvoerder van Heijmans wil daar niet op ingaan. Evert de Jong van branchevereniging VBW Asfalt weet niet of Eurlings een goede gastheer was. “Ik kreeg nooit een uitnodiging.” Hij herinnert zich de huidige KLM-directeur als iemand die doorpakte en echt niet alleen maar ballonnen opliet. Hij nuanceert dat een wegenbouwer niet van het nieuws zal wakker liggen.”

Het jaarlijkse congres van VBW Asfalt, goed voor lekkere hapjes en kennisdeling, gaat op 6 december gewoon door. “Er zullen bestuurders zijn, aannemers en Rijkswaterstaters. De minister niet.”

Reageer op dit artikel