nieuws

Waterproject Gelderland afgerond

bouwbreed

Waterproject Gelderland afgerond

Een Maasarm bij het Gelderse plaatsje Batenburg werd opnieuw uitgegraven.

Zestig hectare uiterwaard zijn heringericht en een schiereiland is verlaagd. Daarmee is natuur- en hoogwaterveiligheidsproject Batenburg afgerond. Staatssecretaris Atsma (milieu) looft de gang van zaken. De rupsgraafmachine van Boskalis takelt een blauwe waternimf omhoog. Bungelend boven een berg zand langs de Maas bij het Gelderse plaatsje Batenburg, begint het vlinderachtige wezen luidkeels te zingen over de verworvenheden van natuurvriendelijke Maasoevers. Haar kleurig uitgedoste kompanen staan er met geheven tentakels bij. Staatssecretaris Atsma, medewerkers van Rijkswaterstaat en de stoere medewerkers van hoofdaannemer Boskalis bezien het glimlachend. Schoolkinderen die samen met de CDA-politicus de opleveringsceremonie verrichtten, bekijken het spektakel met onverholen verbazing.

De afronding van natuur- en hoogwaterveiligheidsproject Batenburg is niet voor niets zo opgetuigd. Uiterlijk in 2027 moet Rijkswaterstaat zo’n 260 kilometer Maasoever natuurvriendelijk hebben ingericht. Het enorme karwei wordt opgesplitst in deelprojecten. In Batenburg zijn de eerste 22 kilometer natuurlijke vriendelijke Maasoevers opgeleverd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels