nieuws

Waterbouwers: Beloning voorFilipijns personeel genoeg

bouwbreed

Een hogere beloning voor buitenlandse personeel op sleephopperzuigers voor de Nederlandse kust, blijft voor de werkgevers onbespreekbaar.

Onderhandelaar Peter Berdowski van de Vereniging van Waterbouwers toont zich verbaasd over de ophef bij de vakbonden over de betaling van het Filipijnse personeel aan boord van de grote schepen van Boskalis en Van Oord. Die gebeurt volgens internationale maatstaven. “De bonden doen of het iets nieuws is maar er verandert niets aan de situatie zoals die al 15 jaar bestaat.”

Hij onderstreept dat de internationale beloningsregels gelden voor al het werk buitengaats. Dus niet alleen de Tweede Maasvlakte maar ook bijvoorbeeld alle zandsuppleties voor de kust.

De sleephopperzuigers zijn in de loop van een jaar op veel verschillende locaties actief. De werkgevers menen dat het onwerkbaar is in elk land de beloning aan te passen. Het Nederlandse minimumloon overal van toepassing verklaren, gaat Berdowski ook veel te ver.

Uniek

Betaling van 15 procent extra aan de Filipijnse zeelui voor de Nederlandse kust zoals vorig jaar werd afgesproken, vindt hij al een ruim gebaar dat Europees gezien uniek is. De buitenlandse concurrentie doet het ook niet, verzekert hij.

De binnenlandse concurrentievervalsing waarvan de bonden reppen, vindt hij in dit licht bezien geen sterk argument.

Reageer op dit artikel