nieuws

Wapening verdwijnt uit meeste betonproducten

bouwbreed

De traditionele wapening van stalen staven in beton verdwijnt. Hij wordt vervangen door staalvezels, die grote voordelen bieden. De behoefte aan rekenregels voor en kwaliteitsborging van staalvezelbeton is urgent.

“Haal de wapening eruit, want hij voegt niets toe aan het product”, zei N. Nieuweboer, betontechnoloog en bedrijfskundige bij Fiber Beton in Zaandam, op een studiedag over staalvezelbeton in ’s-Hertogenbosch.

“Voor staalvezelbeton is een derde minder staal nodig en een kwart minder energie dan voor gewapend beton. De carbon footprint is kleiner. En met staalvezels vraagt de productie minder tijd, minder logistiek en opslag, minder administratie en productcontroles. Je doseert de staalvezels en je bent klaar”, aldus Nieuweboer.

Volgens Hans Köhne van het Cement- en Betoncentrum is staalvezelbeton “het gedroomde materiaal”. “Het paradigma ‘er moet wapening in’ is nog heel sterk. Maar de trends zijn: complexer, sneller, flexibeler en goedkoper. Dat kan met staalvezelbeton. Het materiaal kost slechts 5 tot 10 cent per kilo”, aldus Köhne.

George Jurriaans van Eccra Beratung und Forschung uit Dinxperlo benadrukte dat de doorgaande stalen wapening bij de wegenbouw in de weg zit. “Met staalvezels hoeft geen werkweg op de rijbaan te worden ingericht”, zei hij. Staalvezelbeton is met goede resultaten beproefd op fietspaden en parkeerplaatsen langs autosnelwegen.

Hoogleraar Joost Walraven van de faculteit civiele techniek en geowetenschappen van de TU Delft wees op de komst van een modelcode van de FIB (Federation International du Beton). Dat is een voorloper van een Eurocode. “Er zijn relatief eenvoudige rekenregels mogelijk”, aldus Walraven. Wat hem betreft hoeft het wapeningsstaal niet helemaal in de ban. “De combinatie van staven en vezels heeft een synergetisch, elkaar versterkend effect.”

Maar uit de meeste producten kan de traditionele wapening verdwijnen, mits de regelgeving en de kwaliteitsborging goed geregeld worden.

Reageer op dit artikel