nieuws

Verticaal Transport Centrum levert steeds meer keurmeesters af

bouwbreed Premium

Verticaal Transport Centrum levert steeds meer keurmeesters af

“Binnenkort telt Nederland meer keurmeesters dan ooit,” zegt directeur Erik Bouwman van het Verticaal Transport Centrum VTC in Barneveld. “De tijd is namelijk voorbij dat hijs- en hefgereedschap door een selecte groep certificerende instellingen werd gekeurd.” Het VTC leidt medewerkers van (verticaal)transportbedrijven en technische onderhoudsbedrijven op tot erkende keurmeesters. De eerste cursisten hebben de nieuwe opleiding recent afgerond.

Van kettingwerk, klemmen en kabels tot vijzels, hefkussens en takels. In het kader van de Machinerichtlijn en de Arbeidsomstandighedenwet moeten ze periodiek gekeurd worden. Veel bedrijven besteden dat uit aan externe certificerende instellingen. “Maar zo zal dat niet blijven nu VTC is gestart met de opleiding TCVT Keurmeester Hijs- en hefgereedschap,” aldus Bouwman.

Hij legt uit waarom: “Machinisten, monteurs, kwaliteitscoördinatoren en andere medewerkers kunnen zich in acht dagen tot keurmeester laten bijscholen. De eerste cursisten hebben dat inmiddels gedaan.”

Enkele praktijkvoorbeelden

Bouwman geeft graag enkele voorbeelden van geslaagde cursisten. Een van hen is Richard Copier. Hij werkt bij een kraanverhuurbedrijf en zal zelf het hijsgereedschap gaan keuren. “Ik had daarvoor meer kennis van zaken nodig. En daar sloot deze opleiding op aan. Ik heb geleerd om zelf dingen te keuren en te inspecteren. Binnen onze organisatie houd ik me vooral bezig met kettingwerk, hijsbanden, staalstroppen en sluitingen. Nu heb ik ook geleerd andere hijsgereedschappen te keuren.”

Eigen kranen keuren

Siebe Vrieswijk is eigenaar van een kraanverhuurbedrijf. Hij is niet minder enthousiast. Het hijs- en hefgereedschap van de twaalf kranen waar hij over beschikt keurt hij zelf. “Ik beschik nu over de benodigde kennis. Een mbo-opleidingsniveau en enige voorkennis zijn wel nodig voor de opleiding tot keurmeester. Je leert er veel. De verhouding tussen theorie en praktijk is daarbij uitstekend.”

Partijen beter aansturen

Cor Benner noemt die verhouding zelfs grandioos. Hij is coördinator Inspecties & Keuringen bij een groot kraanverhuurbedrijf. Nee, het is niet de bedoeling dat hij zelf keuringen gaat uitvoeren. “Maar als hier iemand komt keuren, wil ik wel weten wat hij aan het doen is. In dat opzicht heb ik heel wat opgestoken. Ik heb er mijn voordeel al mee gedaan. Er kwam iemand hijsgereedschap keuren en ik zag dat het anders moest. Dat heb ik hem verteld. Na deze opleiding tot keurmeester kan ik andere partijen beter aansturen!”.

Meer info: www.vtc.nl.

Reageer op dit artikel