nieuws

Twintig Noordzuidlijnen nodig voor energiedoelen

bouwbreed

Verhagen is nog ongeveer twintig Noordzuidlijnen verwijderd van de Europese energiedoelen. Dat schrijft de Energieraad in een brief aan de minister van Economische Zaken en Innovatie. De Raad vindt dat Verhagen vooral moet inzetten op goedkopere technieken.

De Raad pleit voor één grote subisdiepot in plaats van de losse geldstromen die nu gefaseerd beschikbaar komen voor windturbines, waterkracht- en biocentrales. Het geld op één hoop gooien, moet ervoor zorgen dat technieken onderling met elkaar gaan concurreren en dus goedkoper worden. De Energieraad wil ook af van het fenomeen ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ en pleit voor een systeem, waarbij het geld na een afgesproken indienperiode wordt verdeeld onder de laagste subsidieaanvragen per kWh.

Exotische maatregelen

Voor meer ‘exotische’ maatregelen zoals geothermie, blue-energie en getijdenenergie moet Verhagen een innovatieprogramma opstarten, vindt de Raad. Leveranciers zouden verder verplicht moeten overstappen op duurzame energie, met een boetes als stok achter de deur. Het adviesorgaan kan zich niet voorstellen dat tot 2020 40 miljard euro wordt geïnvesteerd in duurzame energie. De enige manier om die kosten te drukken is de mee- en bijstook van biomassa in kolencentrales op te voeren, concludeert de Raad. “Dit vereist slechts beperkte aanpassingen.”

Reageer op dit artikel