nieuws

Topman Tauw: Prijzenslag woedt in ingenieurswereld

bouwbreed

Tauw geeft afgelopen jaar zowel de omzet als de winst zien teruglopen, mede als gevolg van de prijzenslag die onder Nederlandse ingenieursbureau woedt.

Dat heeft bestuursvoorzitter Bram de Borst aangegeven in een toelichting op de jaarcijfers.

Tauw zag de omzet afgelopen jaar met 1,2 procent teruglopen tot 117 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zakte met 25 procent tot 3 miljoen. Onder aan de streep hield het bedrijf 1,8 miljoen over. Dat is 10 procent minder dan in het jaar ervoor.

Het Deventer ingenieursbureau wist in Frankrijk de omzet met 15 procent op te voeren. In Italië leidde een 4 procent hogere omzet tot “een bescheiden positief” resultaat. De Duitse activiteiten toonden herstel in de winstgevendheid. In Spanje werd daarentegen verlies geleden.

In Nederland – met een omzet van 91 miljoen veruit de belangrijkste markt voor Tauw – kampte het ingenieursbureau met afnemende opdrachten vanuit de gemeenten. Deze terugval werd echter voor “een groot deel” gecompenseerd door groei in opdrachten van provincies, Rijkswaterstaat en bedrijven. De Nederlandse omzet liep uiteindelijk met 3 procent terug. De activiteiten in eigen land bezorgde Tauw een resultaat voor belastingen van 2,6 miljoen.

Topman De Borst constateert dat de Nederlandse markt ondertussen structureel is veranderd. “De manier waarop de overheid inkoopt, verandert sterk. Steeds vaker heeft de inkooporganisatie de macht. Die kijkt vooral naar de prijs en minder naar de prijs-kwaliteitverhouding.” Volgens hem is het dan ook zaak om in te spelen op nieuwe vragen uit de markt. “De winnaars van morgen zijn de bureaus die zich het snelst kunnen aanpassen.”

De Borst houdt voor dit jaar rekening met een omzetdaling van 3 procent, vooral als gevolg van de voortgaande krimp in de Nederlandse markt. De winst zal naar verwachting op het peil van 2010 uitkomen.

Reageer op dit artikel