nieuws

Strukton wint aanbesteding zwembaden

bouwbreed Premium

Strukton neemt de komende tien jaar het be-heer en onderhoud over van negen Rotterdamse zwembaden. Het pilotproject moet zorgen voor forse besparing op energie en CO2-uitstoot. Volgens wethouder Hamit Karakus (wonen) begint de gemeentelijke verduurzamingsoperatie met zwembaden, omdat dit “de grote energievreters” zijn in het gemeentelijk vastgoed. “Andere vastgoedclusters zoals sportzalen, theaters en scholen komen […]

Strukton neemt de komende tien jaar het be-heer en onderhoud over van negen Rotterdamse zwembaden. Het pilotproject moet zorgen voor forse besparing op energie en CO2-uitstoot.

Volgens wethouder Hamit Karakus (wonen) begint de gemeentelijke verduurzamingsoperatie met zwembaden, omdat dit “de grote energievreters” zijn in het gemeentelijk vastgoed. “Andere vastgoedclusters zoals sportzalen, theaters en scholen komen later.”

Het pilotproject moet een besparing van 34 procent op de energiekosten opleveren. Dat komt neer op 3,4 miljoen euro. De jaarlijkse CO2-uitstoot gaat met 2000 ton naar beneden. De uitbesteding van beheer en onderhoud van de zwembaden levert de gemeente in tien jaar tijd een besparing op van 1,1 miljoen euro.

Op de Europese aanbestedingsprocedure, die Strukton won met Hellebrekers Technieken als onderaannemer, schreven elf partijen in. Het ging vooral om grote partijen, want ze moeten voldoende slagkracht hebben om de financiering rond te krijgen voor de investeringen. Strukton investeert onder meer in eco-verlichting, warmtepompen, optimaliseren van hr- en vr-ketels, isolatie van glijbanen en afdekmateriaal voor zwembadbassins.

Door gebruik van een UVC-reactor bij de waterbehandeling kan het chloor- en waterverbruik omlaag. De rentekosten en aflossingen betaalt Strukton uit de vergoeding voor daadwerkelijk gerealiseerde energiebesparing die de gemeente jaarlijks uitkeert.

Bijzonder contract

Het onderhouds- en energieprestatiecontract, dat gemeente en aannemer afsluiten, is het eerste in zijn soort in Nederland. Naast energiebesparing en CO2-reductie integreert het ook beheer, kwaliteit en comfort. Strukton zet voor het project een Energy Service Company (ESCo) op, mede om beleggers over de streep te trekken. De aannemer ziet kansen voor soortgelijke ESCo’s in andere sectoren. Bijvoorbeeld in Nederlandse zorginstellingen of in (lege) kantoorgebouwen zonder energielabel.

Voor het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, met 3300 gebouwen Nederlands grootste vastgoedeigenaar, is de overdracht aan de markt vooral makkelijk. “We zijn voor tien jaar ontzorgd. Heel belangrijk in een periode van afslanking”, aldus Henk Rotgans (OBR-directeur Vastgoed). “Daarnaast heeft de markt innovatieve technieken gewoon beter in de vingers.”

Reageer op dit artikel