nieuws

Schiedamse aannemer eist eerlijk onderzoek

bouwbreed Premium

Het Schiedamse bouwbedrijf Van den Tempel heeft de rechtbank in Rotterdam gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de boycot van het bedrijf door de gemeente Schiedam.

Van den Tempel krijgt bijna geen opdrachten meer van de gemeente sinds in 2008 een financieel geschil rees tussen het bedrijf en burgemeester Wilma Verver-Aartsen over de verbouwing van haar woning. De burgemeester zou vanwege deze privékwestie ambtenaren hebben bevolen Van den Tempel uit te sluiten van gemeentelijke opdrachten.

Na aanhoudende beschuldigingen in de pers dat Verver-Aartsen haar macht misbruikt, kondigde het college van B en W deze week aan de zaak te zullen uitzoeken. Maar directeur Richard Breugem van het bouwbedrijf heeft geen enkel vertrouwen in dit onderzoek, blijkt uit zijn verklaring op de website van Van den Tempel. ‘Het college, waar de burgemeester deel van uitmaakt, is niet het eerst aangewezen orgaan om een dergelijk onderzoek te doen. Wij hechten aan een openbaar onderzoek door een instantie waarvan de onafhankelijkheid boven iedere zweem van twijfel verheven is.’

De Schiedamse oud-wethouder Adri Reijnhout verklaarde gisteren in Cobouweveneens geen heil te zien in een eigen onderzoek door B en W. Reijnhout adviseerde een onderzoek door een onafhankelijke commissie met vergaande bevoegdheden.

Getuigenverhoor

De advocaat van Van den Tempel heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend voor een voorlopig getuigenverhoor. Als de rechtbank het verzoek honoreert, betekent dat dat ambtenaren, de burgemeester en andere betrokkenen in openbaarheid en onder ede gehoord kunnen worden.

Breugem laat doorschemeren teleurgesteld te zijn in de passieve houding van de gemeenteraad. De raad hield afgelopen week spoedberaad over de affaire maar besloot eerst de uitslag van het onderzoek door B en W af te wachten alvorens eventueel zelf een onderzoek te starten. Het bevreemdt Breugem dat zich tot nu toe geen enkel raadslid heeft gemeld om de lezing van de aannemer aan te horen.

Reageer op dit artikel