nieuws

Ruim tweehonderd klachten van woningkopers

bouwbreed

Woningkopers hebben vorig jaar ruim tweehonderd geschillen uitgevochten met aannemers. Dat maakte de Geschillencommissie Garantiewoningen gisteren bekend.

In totaal werden 211 klachten ingediend. Het gaat om juridische en bouwtechnische geschillen. De meeste conflicten hadden betrekking op afwijkingen tussen de woning die werd gekocht en de woning die werd geleverd. Ook waren er veel klachten over het laten vrijvallen van 5 procent van de aanneemsom bij de notaris. De consumenten en de aannemers streden gemiddeld om 16.000 euro. Veel van de zaken werden geschikt voordat het geschil ter zitting kwam. Ook werden klachten niet behandeld, bijvoorbeeld in het geval dat een aannemer niet bij een garantieverzekeraar is aangesloten. Een deel van de klachten werd door bouwbedrijven ingediend. De 211 klachten leidden uiteindelijk tot twintig uitspraken van de commissie. Vijf van de klachten werden gegrond verklaard, acht ten dele gegrond en drie ongegrond. In drie gevallen is er een schikking tijdens de zitting bereikt. Bij de zes (deels) gegronde klachten werd gemiddeld een schadevergoeding van 6.000 euro toegekend.

De Geschillencommissie Garantiewoningen bestaat sinds 1 januari 2010. Voor die datum werden geschillen door het Garantie Instituut Woningbouw en het Arbitrage Instituut GIW woningen afgehandeld.

Reageer op dit artikel