nieuws

‘Regels voor brandwerendheid bouwproducten overbodig’

bouwbreed Premium

Regels voor de brandbestendigheid van bouwmaterialen en -producten kunnen de prullenbak in. Gebouwen moeten vluchtveilig zijn, maar brandwerendheid is meestal overbodig.

Dat stelde Ira Helsloot, hoogleraar fysieke veiligheid en crisisbeheersing aan de VU in Amsterdam, op het vijfde nationale brandveiligheidscongres. “Brandbestendigheid moet uit de regelgeving, naar de private markt. De focus moet liggen op veilig ontruimen”, aldus Helsloot. Het begrip compartimentering voor brandbestendigheid moet volgens hem worden losgelaten. Geen brandwerende wanden meer, staal kan onbekleed worden toegepast en kunststof vezels in beton tegen het spatten bij brand zijn ook overbodig.

Helsloot vindt dat de overheid een aansprakelijkheidsverzekering verplicht moet stellen voor risicovolle bedrijven. Dan komt de markt in beweging en zullen inspecteurs van verzekeringsmaatschappijen tijdens de bouw aanwezig zijn en vervolgens handhaven.

Lees hier het hele artikel!

Reageer op dit artikel