nieuws

‘Regels toegankelijkheid nog te vrijblijvend’

bouwbreed

‘Regels toegankelijkheid nog te vrijblijvend’

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland riep onlangs minister Donner (wonen) op tot meer aandacht voor toegankelijkheid in het nieuwe Bouwbesluit. Maar volgens Janny Lagendijk, senior beleidsmedewerker toegankelijkheid van de CG-Raad, kan de bouwwereld ook de hand in eigen boezem steken. “Te vaak worden de mazen in de wet opgezocht.”

Eigenlijk is het in Nederland nog niet zo gek geregeld: het Bouwbesluit voorziet al in regels voor toegankelijkheid van gebouwen, zoals drempelvrije ruimtes, liften en rolstoeltoiletten. Maar te vaak blijkt dat de praktijk weerbarstiger is dan de regelgeving, zegt Lagendijk. En daardoor is het gebruik van een gebouw of woning voor mensen met een beperking vaker letterlijk een drempel. “Het ligt niet zozeer aan de regels zelf, maar aan de formulering ervan. Die laat te veel ruimte voor interpretatie. Zo moet een gebouw van 1000 vierkante meter voor 40 procent uit een “toegankelijkheidssector” bestaan. Maar het komt voor dat die zone in een openbaar gebouw niet samenvalt met de bezoekerszone. Dan is bijvoorbeeld een rolstoeltoilet niet openbaar toegankelijk. Of mensen met een rolstoel moeten ineens van de achterdeur gebruik maken. Daar wordt slecht over nagedacht.”

Gelden voor nieuwbouw relatief strengere regels, voor renovatie is de kans dat de toegankelijkheid goed wordt geregeld nog veel kleiner. “Bij renovatie is toegankelijkheid een onderwerp waar ontheffing voor verleend kan worden. Als het aanzicht van een pand te veel verandert door toegankelijkheidseisen bijvoorbeeld. Maar onze ervaring is dat die ontheffing door gemeenten soms erg makkelijk verleend wordt. Sterker nog, het gebeurt dat een nutteloos deel van een gebouw expres blijft staan, zodat de nieuwbouw als renovatie gezien kan worden en dus allerlei ontheffingen kan krijgen. Het gevolg is wel dat een hele groep mensen er geen gebruik van kan maken.”

Het is volgens Lagendijk tijd dat ook de bouwwereld de bouwregels zorgvuldiger toepast. “Brandveiligheids-, milieu- en duurzaamheidsmaatregelen worden wél serieus genomen. Dan kan dat voor toegankelijkheid toch ook? Tussen theorie en praktijk zit nu een groot verschil, en verplichte maatregelen verdwijnen maar al te vaak tijdens de bouw. Daar zou strenger op gecontroleerd moeten worden. Bij de aanpassing van het Bouwbesluit moeten die regels gewoon duidelijker. En van ons mag het ook best wat ambitieuzer.”

Maar lichtpuntjes zijn er zeker, oordeelt Lagendijk. “In de woningbouw zie je dat veel corporaties in toegankelijkheidsmaatregelen verder gaan dan het Bouwbesluit en het huidige Handboek voor Toegankelijkheid, ITS of het Woonkeur opvolgen. Daar wordt toch heel erg naar de toekomst gekeken. De vergrijzing betekent dat er nog meer behoefte zal zijn aan toegankelijke gebouwen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels