nieuws

‘Redders’ Heddes stelden onhaalbare eisen

bouwbreed Premium

De twee afzonderlijke partijen die Heddes het afgelopen jaar wilden redden, stelden onhaalbare eisen. Dat vindt de voormalige directeur-eigenaar Kees van Iwaarden, die na het faillissement vorig maand het veld moest ruimen. “Elke overnamekandidaat heeft randvoorwaarden gesteld waaraan Heddes niet kon voldoen”, zegt Kees van Iwaarden. Dat er twee pasklare oplossingen lagen om het bouwbedrijf […]

De twee afzonderlijke partijen die Heddes het afgelopen jaar wilden redden, stelden onhaalbare eisen. Dat vindt de voormalige directeur-eigenaar Kees van Iwaarden, die na het faillissement vorig maand het veld moest ruimen.

“Elke overnamekandidaat heeft randvoorwaarden gesteld waaraan Heddes niet kon voldoen”, zegt Kees van Iwaarden. Dat er twee pasklare oplossingen lagen om het bouwbedrijf te redden, zoals de nieuwe directeur Niels Doodeman onlangs in Cobouwzei, bestrijdt hij.

Het grote bouwbedrijf en de groep investeerders die afzonderlijk van elkaar vorig jaar bereid waren Heddes te redden, wilden de West-Friese bouwer opsplitsen en verwachtten daarbij volgens Van Iwaarden “onhaalbare” financiële bijdragen van de borginstellingen en crediteuren. Ook werden onrealistische eisen gesteld ten aanzien van de lopende procedure van de gemeente Hoorn, die na het instorten van de toneeltoren 10 miljoen euro van Heddes claimde.

Van Iwaarden was tot het laatste moment in touw om met een alternatief reddingsplan Heddes bij de afgrond weg te halen, zegt hij. “We waren met een goed plan bezig. Het was doortimmerd. Ik was bereid mijn aandeelhouderspositie op te geven, door een gedeelte van mijn aandelen aan de crediteuren te verpanden. De andere aandelen waren al aan de bank verpand. Verder heb ik met 50 à 60 crediteuren gesproken om hun positie te verbeteren. Ook heb ik met de gemeente Hoorn om tafel gezeten. Een investeerder had vertrouwen in dit plan en was bereid onze liquiditeitspositie te versterken.”

Overtuigd

Van Iwaarden was er tot het laatste moment van overtuigd dat zijn reddingsplan zou slagen. Het is volgens hem geen inschattingsfout geweest dat het huisbankier Deutsche Bank begin dit jaar menens was en van het Heddes-dossier af wilde, zoals de nieuwe Heddes-directeur beweert. “Dat ontken ik gewoon. Het is geen inschattingsfout geweest. Ik heb op al hun vragen antwoord gegeven, heb rekening gehouden met de positie van de bank. Desondanks hebben ze gedaan wat ze gedaan hebben. Volstrekt onverwacht. Als ik aan al hun voorwaarden heb voldaan, weet ik ook niet wat ik verder had moeten doen.”

De voormalig directeur-eigenaar van Heddes zegt “ongelukkig” te zijn met de uitspraken van Doodeman in Cobouw. Hij vindt dat “iedereen recht heeft om te weten wat er is gebeurd”.

Hij leeft met alle betrokkenen mee, zegt hij. “Ik ben bijzonder blij voor iedereen die gebruik heeft kunnen maken van de doorstart. Daarnaast ben ik bijzonder bedroefd ten aanzien van alle medewerkers die hier geen gebruik van hebben kunnen maken en de overige partijen die schade hebben geleden als gevolg van het faillissement.”

“Gedurende de afgelopen periode en overigens de gehele periode dat ik bij Heddes was betrokken, stond de continuïteit van het bedrijf bij mij bovenaan, samen met de verantwoordelijkheid voor alle medewerkers, klanten, onderaannemers en leveranciers.”

Reageer op dit artikel