nieuws

Projecten mogen niet lijden onder olympische ambitie

bouwbreed

Investeringen in een olympische infrastructuur moeten ook rendabel zijn als Nederland de Spelen van 2028 niet naar zich toe weet te halen. Anders komen veel bouwprojecten de komende tien jaar aan een zijden draadje te hangen, waarschuwen One Arcitecture en Zwarts en Jansma Architecten.

De twee bureaus werkten voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu acht alternatieve plannen uit. Ze bekeken de mogelijkheden rond Amsterdam en Rotterdam die de Spelen beide willen organiseren.

Om financiële fiasco’s te voorkomen als Nederland de strijd om de Spelen verliest, mag geen enkele ruimtelijke investering volledig ‘olympisch’ zijn. De onderzoekers adviseren dan ook dat olympische plannen zo veel mogelijk moeten aanhaken op al lopende ruimtelijke projecten.

Zo zouden er meer ‘ontmoetingsplekken’ of welstandvoorzieningen moeten komen op de Zuidas. De huidige openbaarvervoerplannen tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad bieden weer mogelijkheden voor “Slimme Spelen met tijdelijke structuren”. Kiest het kabinet voor een olympisch dorp in Rotterdam, dan kan het Stadshavens omtoveren tot dé Nederlandse ‘showcase’ op het gebied van water.

Om de olympische bouwplannen te kunnen waarmaken, is een gebied nodig zo groot als de binnenstad van Amsterdam. Eigen grondbezit is daarom een cruciale factor, aldus de onderzoekers. Die risicovolle horde brengt de olympische droom voor de hoofdstad iets dichterbij. De grond van Schiphol, Markermeer, IJmeer en Almere is namelijk veelal in handen van overheden.

De onderzoekers dringen er bij het kabinet verder op aan snel knopen door te hakken. Een woordvoerder van het minister van Infrastructuur en Milieu rekent er op dat de regering nog voor de zomer over de olympische ambities zal praten. Of het kabinet dan ook al een locatie aanwijst durft, ze niet te zeggen.

> pagina 3: Nederland moet olym-pische droom slim spelen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels