nieuws

Passiefwoning met slimme fundering

bouwbreed

BAM Woningbouw Breda heeft de B-smart fundering van B-Invented uit Eindhoven toegepast bij de bouw van 41 passiefhuizen in Roosendaal. De B-smart fundering is een alternatief voor de traditionele onderbouw van grondgebonden woningen. Hij wordt uitgevoerd met een bekisting van geëxpandeerd polystyreen (eps). Het beton voor de funderingsbalken en de vloer wordt in één keer […]

BAM Woningbouw Breda heeft de B-smart fundering van B-Invented uit Eindhoven toegepast bij de bouw van 41 passiefhuizen in Roosendaal. De B-smart fundering is een alternatief voor de traditionele onderbouw van grondgebonden woningen. Hij wordt uitgevoerd met een bekisting van geëxpandeerd polystyreen (eps). Het beton voor de funderingsbalken en de vloer wordt in één keer gestort als het grondwerk gereed is, wat tot een verkorting van de bouwtijd leidt. De funderingsbalk krijgt niet de traditionele rechthoekige vorm, maar de vorm van een gewapend betonnen vakwerk dat driemaal stijver is en voldoende sterk. De openingen in de balk kunnen worden gebruikt voor doorvoeren.

Vergeleken met een traditionele fundering zijn voor een B-smart fundering 30 procent minder beton en 40 procent minder arbeid nodig. De bekisting en wapening worden geprefabriceerd. Een B-smart fundering past goed bij passieve woningbouw, vanwege de thermische isolatie van de verloren bekisting van polystyreen.

Reageer op dit artikel