nieuws

Onzekerheid energielabel ergert VVD

bouwbreed Premium

De VVD is de onduidelijkheid over het energielabel zat. Als er niet snel zicht is op beterschap, moet Nederland terug naar Brussel durven om nieuwe afspraken te maken, vindt VVD-Kamerlid Betty de Boer. Uit een nieuw rapport van minister Donner (economische zaken) blijkt dat de aanwezigheid van een energielabel gunstig is voor de verkoop van […]

De VVD is de onduidelijkheid over het energielabel zat. Als er niet snel zicht is op beterschap, moet Nederland terug naar Brussel durven om nieuwe afspraken te maken, vindt VVD-Kamerlid Betty de Boer.

Uit een nieuw rapport van minister Donner (economische zaken) blijkt dat de aanwezigheid van een energielabel gunstig is voor de verkoop van een huis: een woning met energielabel brengt meer op en is sneller verkocht.

VVD’er De Boer valt niet van haar stoel van de onderzoeksresultaten. “Zolang het energielabel onduidelijkheid zaait, blijf ik me afvragen wat het toevoegt. Het is dat Europa dit kreng verplicht.”

De PVV wil al langer van het energielabel af. Het CDA en GroenLinks twijfelen. Hoewel de Tweede Kamer morgen deskundigen aanhoort, lijken de laatste dagen van het keurmerk geteld. “Of er een bom onder ligt? Ik ben bang van wel”, verwoordt PvdA’er Jacques Monasch. Hij vreest dat de Kamer het plan van Donner aan diggelen schiet. Dat voorstel houdt in dat in 2013 geen huis nog de verkoop in mag zonder label.

Uit het nieuwe rapport van Donner put Monasch extra hoop. “Het bevestigt dat mensen gewoon willen weten hoe een huis presteert qua energieverbruik.” In tegendeel, bestrijdt VVD’er Betty de Boer deze stelling. “Sinds 2008 zijn er nog geen 51.000 labels verstrekt, (15 procent van het totaal verkochte huizen, red). Het leeft niet onder de mensen.”

Hoogleraar Vastgoed en Economie (Tilburg University) Dirk Brounen evalueerde in opdracht van minister Donner het energielabel. Hij noemt de kritiek erop typisch Nederlands. “Bij vaatwassers of auto’s hoor ik die discussies nooit.”

Fout

De ophef heeft Donner te danken aan de vorige regering, meent Brounen. “Die voerde het label in 2008 te snel in. Daardoor mislukte het en kregen tegenstanders munitie in handen. Het kabinet maakte daarna nog een fout door het label te vrijblijvend in te voeren. Dat is een ergernis voor Brussel.”

Teruggaan naar de Europese regelgever, waarop de VVD zinspeelt, haalt volgens de hoogleraar niets uit. “Nederland staat er al niet goed op. Dan kun je zeker niet halverwege de rit afstappen. 2013 Hangt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd. Dan moet Nederland de zaakjes op orde hebben.”

Reageer op dit artikel