nieuws

Nieuwbouwwijken in Breda krijgen ‘slim’ elektranet

bouwbreed Premium

Enexis gaat in de nieuw te bouwen wijken Meulenspie en Easy Street in Breda een ‘slim’ energienet aanleggen. Het net moet met een ICT-systeem zonder zwaardere kabels en grotere transformatoren een hoger verbruik kunnen verwerken.

De netbeheerder hoopt – samen met energieleverancier Greenchoice en projectontwikkelaar Heja – in beide wijken vraag en aanbod meer met elkaar in overeenstemming te kunnen brengen. De kilowattuurprijs helpt daarbij. De netwerkbeheerder laat daarvoor in elk van de 246 koopappartementen in Easy Street en de 57 energieneutrale woningen van Meulenspie een display monteren.

“De bewoners kunnen aan de hand daarvan onder meer bepalen wanneer de (vaat)wasmachine het goedkoopst kan worden gebruikt”, legt woordvoerder Loek de Lange namens Enexis uit. Het scherm laat bijvoorbeeld ook zien hoeveel energie de eigen zonnepanelen leveren en hoeveel het verbruik op een bepaald moment kost. De ‘energiecomputer’ achter het display houdt het verbruik bij en bedient met de gegevens de huishoudelijke toestellen. “Maar het is uiteindelijk de bewoner die bepaalt wanneer een apparaat aan of uit gaat”, garandeert De Lange.

Primeur

De proef duurt twee jaar en begint na de oplevering van beide wijken in 2012. In 2014 hoopt Enexis te weten of de informatie een gedragsverandering teweegbrengt bij de bewoners. De proef in Breda is volgens De Lange een primeur voor Nederland. “We overwegen iets dergelijks te doen in het noorden van het land, maar daarover valt op dit moment nog niets concreets te melden.”

Reageer op dit artikel