nieuws

Nationale Borg bezorgd over bouw

bouwbreed

Bankgarantieverstrekker Nationale Borg heeft vorig jaar 26 miljoen euro schade geleden. Dit jaar leverde het faillissement van Midreth schadeclaims op.

Dat zegt Jos Kroon, directeur van de garantieverstrekker. Nationale Borg heeft 1,6 miljard euro aan bankgaranties uitstaan in de Nederlandse bouw, net zo veel als in 2009. In dat jaar was de schade 30 miljoen euro.

De claims komen niet alleen uit de Nederlandse bouw, zegt Kroon. “Het is ook een resultaat uit herverzekering. Een deel herverzekeren we bij buitenlandse kredietverzekeraars, zoals Atradius. Deze bedrijven hebben de afgelopen jaren betere resultaten laten zien, daar plukken wij nu de vruchten van.”

De goede resultaten bij de kredietverzekeraars worden deels veroorzaakt doordat ze de afgelopen jaren leveranties aan kwakkelende bouwbedrijven niet meer verzekerden. Eind 2008 werden op die manier ongeveer 800 bouwbedrijven buitenspel gezet.

Midreth

Hoeveel schade Nationale Borg precies geleden heeft door het faillissement van Midreth wil Kroon niet zeggen. Bekend is dat de verzekeraar ook borg stond voor Van Hoogevest en Hillen & Roosen.

De grote faillissementen deren de Nationale Borg nauwelijks. De premie-inkomsten uit de Nederlandse bouw stegen in 2010 met 29 procent naar 12,3 miljoen euro. De Nederlandse bouw is de voornaamste sector waar Nationale Borg actief is. De borgverstrekker uit Amsterdam behaalde vorig jaar een nettowinst van 17,9 miljoen euro, tegen 7,6 miljoen in 2009. Maar de onzekerheid is groot. Kroon is bezorgd over de Nederlandse bouwsector. “De orderportefeuilles worden afgewerkt, maar de vervanging ervan laat op zich wachten. De spoeling aan nieuwe projecten is dun. Dat kun je als bouwbedrijf een bepaalde tijd uitzingen, maar er zit een grens aan.”

Zorgenkindjes

Nationale Borg merkt de problemen dagelijks. “We hebben op dit moment meer zorgenkindjes dan we gewend zijn.” Bouwbedrijven waar zich mogelijk binnenkort problemen gaan aandienen, zijn noodgedwongen verhuisd naar de afdeling risicobeheer. Ruikt Nationale Borg bij bouwers onraad, dan laat het bedrijf het uitstaand garantiebedrag niet groter worden, zegt Kroon. “We bevriezen het, dan bouwt het vanzelf af. Ook gaan we in gesprek met het bedrijf over zekerheden, zoals onderpand op debiteuren of bedrijfspanden. Als we meer zekerheden krijgen, durven we meer risico te nemen.”

Nationale Borg wil voorkomen dat de banken bij in problemen verkerende bedrijven alle zekerheden naar zich toetrekken, en de borg met bij een eventueel faillissement met de zwarte Piet laten zitten. Bij de ondergang van Midreth kwam Nationale Borg er relatief slecht uit. Kroon: “Laat ik zeggen: ik had het graag anders gezien.”

Afscheid van bouwbedrijven wordt er volgens Kroon eigenlijk nauwelijks genomen. Wel prijst hij zich gelukkig dat Nationale Borg alweer een tijdje terug uit Heddes is gestapt. “Het risico was te groot voor de premie die we kregen.” “Maar afscheid nemen past eigenlijk niet bij het product dat we leveren”, legt Kroon uit. Dat product is langdurig garant staan voor bouwbedrijven, via raamcontracten. Bouwbedrijven krijgen tot een afgesproken grens de ruimte om bankgaranties af te nemen.

Maar soms, zoals bij Midreth, is er geen keuze meer. “We hebben heel lang aan tafel gezeten. Steeds naar oplossingen gekeken met andere financiers. Uiteindelijk is het vrij plotseling gegaan.”

Reageer op dit artikel