nieuws

Mkb metaal voorzichtig positief over herstel

bouwbreed Premium

Mkb-bedrijven in de metaalsector zijn voorzichtig positief over het economisch herstel. De orderportefeuille dijt uit en de werkgelegenheid zit in de lift.

Dat blijkt uit de economische barometer van de Koninklijke Metaalunie. Eind 2010 waardeerde bijna 40 procent van de ondernemers de binnenlandse orderportefeuille als gunstig. Een jaar eerder was dit nog 32 procent. De orderportefeuille is echter nog niet op het niveau van voor de crisis. De buitenlandse orderposities herstelden zich eind 2009, begin 2010 al. Vorig jaar bedroeg de ordervoorraad gemiddeld bijna tien weken, tegenover twaalf weken rond 2008.

Volgens voorzitter Koninklijke Metaalunie Michaël van Straalen, was 2010 een ‘bijzonder jaar’. “Enerzijds bevond het land zich nog in een recessie, anderzijds was er sprake van een opleving. Tegelijkertijd konden er geen meters gemaakt worden omdat het kabinet demissionair was.” Hij roept het kabinet Rutte op om dit jaar de juiste stimuleringsmaatregelen te treffen. “Ik denk dan vooral aan de maatregelen voor bedrijven die laatcyclisch zijn. Die hebben dat keihard nodig.”

Vast personeel

De werkgelegenheid in de sector neemt weer toe. Vanaf het derde kwartaal van 2010 zijn er weer meer bedrijven die vast personeel aannemen dan bedrijven die tot ontslagen overgaan.

“Een groot deel van de ontstane overcapaciteit is opgevangen door het afbouwen van ingeleend personeel en door middel van deeltijd-WW”, valt te lezen in het jaarverslag van de Metaalunie.

Uit het investeringsbeleid blijkt echter dat het vertrouwen in herstel nog niet helemaal is weergekeerd. Eind vorig jaar verwachtte 28 procent van de ondervraagden minder te gaan investeren in machines, terwijl 19 procent aangeeft de investeringen op te voeren.

De Metaalunie vertegenwoordigt 13.000 mkb-bedrijven in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en ruim 150.000 werknemers.

Reageer op dit artikel