nieuws

Mkb houdt in 2011 onder de streep 6,5 procent minder over

bouwbreed Premium

Middelgrote en kleine bouwbedrijven verwachten dat hun nettoresultaat dit jaar 6,5 procent lager uitvalt dan vorig jaar. In 2012 wordt er weer groei verwacht.

Dat blijkt uit onderzoek van EIM. Volgend jaar zal er onder de streep 2,75 procent meer overblijven.

Het onderzoeksbureau voor het mkb verwacht dat dit jaar een einde komt aan de forse krimp in de bouw. Bouwbedrijven verwachten dit jaar een nulgroei en volgend jaar een groei van 1,75 procent. Vorig jaar kreeg het mkb nog te maken met een daling van de bouwproductie met 10 procent.

Grote bouwbedrijven hebben hun afzet harder zien dalen dan middelgrote en kleine bedrijven. De productie voor het grootbedrijf liep 10,5 procent terug, bij het mkb was dat 9,5 procent. De groei bij grote bouwers is volgend jaar ook soberder (1,25 procent tegenover 1,75 voor het mkb). Grote bedrijven doen het qua werkgelegenheid ook slechter. Het grootbedrijf verloor vorig jaar 4,75 procent van zijn werknemers, het mkb 3,5 procent. In absolute zin verloren de meeste mensen hun baan in het mkb: ruim twaalfduizend. Bij grote bouwers moesten zesduizend werknemers op zoek naar een nieuwe baan.

Dit jaar daalt de werkgelegenheid verder (-0,50 procent). Volgend jaar trekt de werkgelegenheid aan (+0,75), bij het mkb iets sterker dan bij de grote bouwbedrijven.

Doordat het steeds lastiger is in de bouw een vaste baan te vinden, kiezen veel mensen voor het zelfstandig ondernemerschap, constateren de onderzoekers. Ook mensen die zijn ontslagen of door een reorganisatie zonder werk zitten, zorgen voor een groeiend aantal zzp’ers. Dit jaar komen er 3 procent meer zelfstandigen bij, volgend jaar 1,5 procent.

Portefeuille

Volgens EIM is bij veel mkb’ers de orderportefeuille behoorlijk dun geworden. Wel constateren de onderzoekers een lichte groei aan onderhoudsprojecten.

De stemming onder bouwondernemers blijft onverminderd negatief. Waar vorig jaar nog twee van de drie bedrijven zijn portemonnee trok om te investeren, houdt nu ruim de helft de hand op de knip.

Reageer op dit artikel