nieuws

Minder geld voor aankoop woning

bouwbreed Premium

Huishoudens hebben vorig jaar minder geld opzij kunnen leggen voor de aankoop van een woning. Het reëel besteedbare inkomen daalde met 1,4 procent.

De effecten van de crisis worden nu pas voelbaar in de portemonnee van de burgers. De sterke toename van met name de zorgpremies tikt hard aan. In 2006 nam het besteedbare inkomen nog met 3,9 procent toe. Ook 2007 zat in de plus: 2,7 procent. In het eerste crisisjaar 2008 registreert het Centraal Bureau een kleine daling van 0,1 procent, gevolgd door een bescheiden opleving van 0,2 procent in 2009. Geschrokken door de sombere financiële vooruitzichten trapten de burgers in 2009 op de rem en beperkten hun uitgaven met 2,5 procent.

Vorig jaar nam het optimisme weer toe en stegen de reële consumptieve bestedingen met 0,4 procent. President van de Nederlandse Bank Nouw Wellink waarschuwt voor een te groot optimisme. Een onzekere factor vormt de slechte financiële huishouding in eurolanden als Griekenland en de onrust in de Arabische landen

Lees hier het hele artikel!

Reageer op dit artikel