nieuws

Meeste bouwers vinden solidariteit nu te duur

bouwbreed

Zes van de tien bouwbedrijven willen minder betalen aan collectieve regelingen in de sector.

Dat is een van de resultaten uit een internetenquête dat Bouwend Nederland eerder deze maand onder zijn leden uitvoerde. Het afschaffen van het Risicofonds (vorstverlet) en het C-fonds (palliatief- en rouwverlof) zijn goede eerste stappen geweest op weg naar minder solidariteit, meent 58 procent van de ondervraagde bouwers.

De huidige cao knelt bij de meeste bedrijven. Naast dat de cao te duur is (88 procent), heeft 81 procent van de werkgevers regelmatig last van concurrentie van andere bedrijven die de cao niet toepassen, zoals uitzendbureaus. “De vermindering van solidariteit is een trend die je ook bij andere sectoren ziet”, verklaart een woordvoerder van Bouwend Nederland de resultaten. “Een ondernemer ziet zich in deze tijd vooral als ondernemer, dat gaat ten koste van de solidariteit.” Het behoud van eigen lijf en leden staat voorop.

Bouwbedrijven lijken ook in hun maag te zitten met de loonkosten voor leerlingen, zij-instromers en ouderen. Die kosten zijn volgens 90 procent van de ondernemers te hoog in verhouding met het werk dat ze verrichten.

Gijs Buijs, vice-voorzitter van de Aannemersfederatie, dat eerder dit jaar al een nieuwe cao voorstelde, herkent de wensen van de bouwbedrijven. Dat Bouwend Nederland bereid lijkt de cao aan te passen, juicht hij toe. “Ik moet constateren dat ze op dezelfde lijn als ons zitten. Wij willen ook meer flex binnen de cao halen.”

De flexibilisering in de bouw is volgens Buijs doorgeschoten, waardoor een steeds kleinere groep bouwbedrijven moet opdraaien voor onder meer de opleidingskosten. Niet bouw-cao’ers gaan er vervolgens mee aan de haal. “De bouw-cao loopt leeg”, meent Buijs. “Je zal de cao aantrekkelijker moeten maken voor werkgevers en werknemers. De huidige cao is achterhaald, die is 25 jaar oud, de samenleving is veranderd.” Buijs gaat ervan uit dat Bouwend Nederland samen met de AFNL en de vakbonden de cao gaan moderniseren. “We pikken het niet meer als we niet aan tafel mogen zitten”, waarschuwt hij.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels