nieuws

Leien in oud-Duits verband

bouwbreed

Leien in oud-Duits verband

Het torendak van de Martinikerk in Bolsward krijgt de allerlaatste leien uit de eeuwenoude leisteengroeve in het Duitse Thüringen, die eigendom is van VTS Koop Schiefer GmbH & Co in Probstzella.

Het gaat om een kleine 300 vierkante meter, die door twee Thüringer leidekkers in oud-Duits verband wordt gelegd. Daarbij worden de grootste en dikste leien onder aan het dak gemonteerd en de kleinste bovenin. Het kerkdak zelf krijgt Spaanse Samaca-leien, die in schubdekking worden gelegd. Ronny Zahn (vooraan) en Ronny Stadelman zijn nog tot de kerst bezig. Ze werken in opdracht van Leidekkersbedrijf Maurix in Tjerkwerd. Ze vernieuwen ook alle lood- en koperwerk. De werkzaamheden op het dak vinden plaats in het kader van een ingrijpende renovatie van de kerk, die 1 miljoen euro vergt.

Een combinatie van de bedrijven De Jong in Workum en Huitema in Bolsward voert het werk uit. De houtconstructies in de kerk en van de klokkenstoel en torenkap worden aangepakt. Ook alle voeg- en schilderwerk wordt vernieuwd. De opknapbeurt van de pseudobasiliek in Bolsward moet met de kerst klaar zijn.

Reageer op dit artikel