nieuws

Kruispleingarage op diepte

bouwbreed

Aan de voet van de 135 meter hoge Millennium-toren bouwt Rotterdam de diepste parkeergarage van Nederland. Niet de diepwandvoegen maar een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog vormde voor de bouwers tot nu toe de grootste hindernis.

Wethouder Karakus schept vandaag de laatste grond uit de 20 meter diepe bouwput. In totaal is er dan zo’n 100.000 kuub grond afgegraven onder het plein op een steenworp afstand van het Rotterdamse Centraal Station .

Bij de productie van de diepwanden liet Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam niets aan het toeval over. Elke wapeningskorf is gecontroleerd, elke voeg is geborsteld, er is zorgvuldig voor gewaakt dat het betonstorten geen moment onderbroken werd om problemen als bij de Amsterdamse Vijzelgracht te voorkomen. Bij het ontgraven stonden voortdurend containers met klei en grind paraat om zonodig tegen een doorslaande voeg te kunnen plaatsen.

Maar de enige keer dat ze zijn ingezet was toen een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog in de put werd aangetroffen. “Een kraanmachinist trof die op een late middag in oktober vorig jaar zomaar aan in zijn bak”, herinnert toezichthouder Arie van den Heerik van Gemeentewerken zich. Van de kleizakken werd een beschermend bouwwerk om het projectiel gebouwd waarbinnen de Explosieven Opruimingsdienst veilig de ontsteking kon verwijderen. Daarna werd hij meteen afgevoerd en op een veilige plek tot ontploffing gebracht. “Ons geluk was dat het zo’n gevaarlijk projectiel was”, blikt Van den Heerik terug.

“Een 250-ponder met een tijdmechanisme op de ontsteking. Daardoor was er geen uitstel mogelijk en leverde het nauwelijks vertraging op. De volgende dag konden we weer gewoon aan het werk.”

> pagina 13: Diepwand voorkomt opdrijving

Reageer op dit artikel