nieuws

Investeren

bouwbreed Premium

Het blijft fascinerend waarom architecten geregeld van opdrachtgevers te horen krijgen dat zij best korting kunnen geven op het honorarium omdat zij “zelf toch ook in het werk moeten investeren”. Hierin schuilt blijkbaar het vooroordeel dat architecten voortdurend winst maken. Wat ook vaak wordt gedacht is dat het architecten niet uitmaakt hoeveel ze verdienen als […]

Het blijft fascinerend waarom architecten geregeld van opdrachtgevers te horen krijgen dat zij best korting kunnen geven op het honorarium omdat zij “zelf toch ook in het werk moeten investeren”. Hierin schuilt blijkbaar het vooroordeel dat architecten voortdurend winst maken. Wat ook vaak wordt gedacht is dat het architecten niet uitmaakt hoeveel ze verdienen als het project maar gerealiseerd wordt. Even doordenkend zou je kunnen verwachten dat dezelfde opdrachtgevers architecten aanbieden om na afloop te delen in de winst van een project. Dit komt bij mijn weten over het algemeen echter niet voor…

Grote verschillen in honorariumaanbiedingen tussen architecten onderling bestaan ook, zeker in barre tijden. In Cobouwstond laatst nog een treffend voorbeeld. Meteen wordt de goedkope architect door de krant gebeld om te vragen hoe dat zo kan. Maar veel interessanter vind ik de keuze die de opdrachtgever in zo’n geval maakt. Verwacht men echt hetzelfde resultaat voor een veel lager bedrag? Past men hetzelfde principe toe op alle andere producten die worden aangeschaft? Is een goedkope auto even goed als een dure? Een product wordt over het algemeen niet voor beneden de kostprijs verkocht. Hoe zou het kunnen dat dit van architecten soms wel wordt gevraagd? Ook interessant is dat Nederlandse architecten over het algemeen vrij terughoudend, zeg maar gerust meteen al kostenneutraal, offreren als het om (semi-) overheidsopdrachten gaat. Tegelijkertijd weten wij tegenwoordig dat de bestuurders van de opdrachtgevende organisaties veelal graag marktconforme salarissen te verdienen. Kortom, wat drijft de architect? De Architectvan april 2011 wrijft het mij in een rubriek met zakelijke adviezen nog maar eens in: “Design excellence and profitablity may be incompatible”. Gelukkig zijn er ook opdrachtgevers die gewoon voor het werk van architecten willen betalen. Dan kan de architect investeren in mensen en materiaal. En dat is investeren in betere architectuur.

Architect en directeur MVRDV, Rotterdam

Reageer op dit artikel