nieuws

‘Ik neem graag een kijkje in de bouwput’

bouwbreed

‘Ik neem graag een kijkje in de bouwput’

Patrick Buck (58) is directeur projecten bij ProRail. Hij is verantwoordelijk voor alle bouw- en verbouwingswerkzaamheden langs het Nederlandse spoor. Dat brengt veel vergaderwerk met zich mee. Veel liever brengt hij een bezoek aan een bouwput. “Dat blijft toch het mooiste. Zien hoe ter plaatse technische en bouwkundige problemen worden opgelost.”

“Mijn week begint met de starthandeling voor de nieuwe ov-terminal bij Den Haag CS. Een stevig project dat bestaat uit de bouw van een nieuwe hal, de verbouwing van het kantoor van NS Poort en aanpassingen aan het busstation en het emplacement. Het is een belangrijk moment, dat wordt bijgewoond door de minister, de hoofddirectie van NS en onze eigen president-directeur, mevrouw Gout-Van Sinderen.

Zulke momenten zijn zeer motiverend, ze doen je beseffen dat je je bezighoudt met een belangrijke maatschappelijke voorziening. Aanpassingen aan stations zijn ingrijpende projecten, je voert een soort openhartoperatie uit en onderwijl gaat de treinenloop gewoon door. Met het oog op de hogesnelheidslijn worden momenteel diverse grote stations in Nederland aangepakt. Ik ben trots op wat we daar doen; het nieuwe station van Rotterdam bijvoorbeeld wordt een beeldbepalend gebouw, waarmee we de stad een nieuwe icoon bezorgen.

Ik heb komende week zoals gewoonlijk een hele trits vergaderingen. Ik zit een ochtend aan tafel met de Top 35 van ons bedrijf, dat is de laag leidinggevenden direct onder de directie met wie ik strategische en tactische issues bespreek. Dat gaat redelijk informeel, maar het is wel een belangrijke bijeenkomst. We horen van elkaar waar we mee bezig zijn en we zetten de klokken gelijk.

Belangrijk vind ik ook de bijeenkomst van woensdagavond met het Opdrachtgeversforum. Dat is een soort tegenhanger van Bouwend Nederland. Alle grote (semi)publieke opdrachtgevers zitten bij elkaar: Rijkswaterstaat, de Rijksgebouwendienst, NS Poort, Defensie, noem maar op. Een keer per twee maanden nemen we actuele ontwikkelingen door. Deze keer gaat het over de nieuwe Aanbestedingswet.

De volgende dag heb ik de tenderboard, dan nemen we alle lopende projecten door. Op de agenda staan een stuk of vijftien punten, dus dat duurt een hele ochtend. Dat zijn bijzonder intensieve vergaderingen waarbij je van het ene project naar het andere springt. Na afloop heb ik altijd een uurtje nodig om bij te komen. Als het weer het toelaat ga ik even buiten rondlopen en m’n hoofd leeg maken.

Ik ga deze week ook weer eens de bouwput in. Dat doe ik graag: op locatie kijken hoe onze mensen en de aannemers het doen. Omgekeerd wordt het als zeer motiverend ervaren als de eindverantwoordelijke komt kijken. Mensen zijn trots op hun werk en ervaren mijn aandacht toch als een schouderklopje. Op de ochtend van Goede Vrijdag heb ik nog een vergadering en ’s middags heb ik verlof. Ik ben praktiserend katholiek en ik wil die middag graag wijden aan het geloof.’’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels