nieuws

Houten bouwsteen: snel naar een hoge isolatiewaarde

bouwbreed Premium

De houten bouwstenen van het HIB-systeem sluiten aan bij de wens om flexibel en demontabel te bouwen. Met het ecologische houtbouwsysteem is op een snelle en eenvoudige manier een hoge isolatiewaarde te halen. In combinatie met buitenisolatie is een Rc-waarde 7 haalbaar, ruim twee keer zo veel als standaard houtskeletbouw.

< Vervolg van pagina 1

De standaardstenen zijn 500, 700 en 1000 millimeter breed en opgebouwd uit vurenhouten stijlen h.o.h. 250 millimeter met een binnen- en buitenbeplating. Het verspringen van zowel stijlen als beplatingen én de onderlinge verbindingen zorgen ervoor dat de stenen goed in verband passen en garanderen stabiliteit.

“Een groot voordeel ten opzichte van andere houtbouwsystemen is dat het makkelijk en goed te isoleren is zonder ingewikkelde samenstellingen”, aldus directeur Oscar Walraven van Finnhouse, de ontwerper en leverancier. “De basisbouwsteen met een dikte van 240 millimeter heeft een isolatiewaarde (Rc) van 4,5 m2.K/W. Met extra buitenisolatie is een Rc-waarde 7 haalbaar. Dat is ruim 2 keer zo veel als standaard houtskeletbouw.”

Bij het eerste Nederlandse woonproject in Almere is extra geluidsisolatie (55 millimeter) toegepast in de vorm van houtvezelplaten aan de buitenzijde.

De stenen worden in de horizontale naden aan de binnenzijde aan elkaar geschroefd waarbij alle naden om de 50 millimeter worden geniet. Compriband in de horizontale naden garandeert een goede kierdichting. Dankzij gepatenteerde gleuven zijn de stenen naar buiten dampopen. Naden van kozijnen en plafond worden ter plaatse met ecotape afgeplakt.

Slim

Finnhouse ging bij het aanbrengen van de isolatie slim te werk. Gebruikelijk is om een wand van bouwstenen na de opbouw vanaf de bovenzijde te vullen met houtvezelvlokken. Dat betekent dat het isolatiebedrijf drie keer moest komen met de pomp. “Door eerst het hele casco op te bouwen en vervolgens vanaf de zijkant in één keer alle isolatie in te blazen, bespaarden we dagen tijd.”

De binnenwanden, gevuld met kiezels voor een goede warmteaccumulatie, zijn 160 millimeter dik en worden gecombineerd met houtskeletbouwwanden van 120 millimeter dik.

Het ontwerp van Finnhouse Architectuur BV/ErasmusX uit Schijndel kenmerkt zich door een gebogen dak met kleine ramen in de entreegevel. De eerste Nederlandse toepassing was vooral maatwerk.

“We hebben hier naast standaard bouwstenen van 500 millimeter hoog ook 700 millimeter hoge stenen toegepast om de verdiepingshoogte van 2,66 meter te realiseren. Pasmaten van circa 200 millimeter hoog waren niet reëel in verband met de verspringende stijlen en beplatingen. Vele bouwstenen bijvoorbeeld naast de kozijnen zijn exact op maat gemaakt.”

Door een grote opening in de kopgevel – met een overspanning van circa 7 meter – werd met het oog op de stabiliteit een houten portaal gemaakt met een gelamineerde houten ligger en kolommen.

In diverse houten bouwstenen voor de gevels op de verdieping waren in de fabriek al sparingen aangebracht voor de oplegging van de houten gordingen van het dak. “Het gebogen dak vergde het nodige denkwerk. Aan buitenkant steekt het dak meer dan een meter uit de nok. Uiteindelijk zijn er 15 gordingen met een lengte oplopend van 9 tot 11 meter aangebracht. De elementen van 24 bij 12 centimeter zijn van massief vuren afkomstig uit het Zwarte Woud. Het is een ietwat overgedimensioneerde constructie voor de rieten dakafwerking” erkent Walraven.

Afwerking

Het houtbouwsysteem dat vorig jaar werd bekroond met de tweede prijs Houtinnovatieprijs is al zo’n tien jaar op de Duitse markt leverbaar. Walraven: “De laatste ontwikkeling is dat de drielaags kruislings verlijmde beplating worden vervangen door volhout met zwavelstaartverbinding waardoor we een nog ecologischer product kunnen leveren.”

Reageer op dit artikel