nieuws

Grootste betonpompen uit VS naar Japanse kerncentrale

bouwbreed

De twee grootste betonpompen van de wereld vliegen dit weekend vanuit de VS naar Japan om daar ingezet te worden bij de Fukushima kerncentrale.

Het gaat om twee 70Z-Meter Putzmeister-pompen met afstandsbediening. De in Duitsland gebouwde pompen zijn eigendom van betonbedrijven in respectievelijk Californië en Georgia die ze gebruiken voor het betonstorten bij bruggen en wolkenkrabbers. Mike Parigini, de Californische eigenaar van een van de pompen, meent dat de Putzmeister-pompen eerst ingezet zullen worden om zeewater te spuiten om zo de reactors af te koelen. De werknemers van Tokio Electric Power kunnen de pompen vanaf een afstand van maximaal een kilometer bedienen. Volgens Parigini is het zeer waarschijnlijk dat alle vier reactoren van Fukushima permanent bedolven zullen worden onder een laag beton om zo te voorkomen dat meer radioactieve deeltjes ontsnappen. In 1986 zijn elf kleinere pompen van Putzmeister gebruikt om één reactor in Chernobyl in te kapselen onder 800.000 kubieke meter beton.

De beide pompen – die per stuk 1,7 miljoen euro kosten – vliegen volgens Parigini ook hun einde tegemoet. ‘Wanneer zo’n pomp eenmaal is blootgesteld aan al die straling, dan kun er geen mensen meer bij om het ding te demonteren,’ zegt Parigini. Als hun werk in Japan gedaan zullen ze waarschijnlijk zelf in beton worden gestort.

Reageer op dit artikel