nieuws

‘Groene laser last koper betrouwbaar vast’

bouwbreed

Een ‘groene’ schijflaser last werkstukken uit koper met betrouwbare verbindingen aan elkaar. Dat is de conclusie van het Duitse onderzoeksproject CuBriLas. ‘Groen’ verwijst naar de kleur van het laserlicht. De techniek is vooralsnog alleen geschikt voor seriematige productie in vast opgestelde machines. Van zulke machines bestaan vooralsnog alleen prototypen die nog verder moeten worden ontwikkeld. […]

Een ‘groene’ schijflaser last werkstukken uit koper met betrouwbare verbindingen aan elkaar. Dat is de conclusie van het Duitse onderzoeksproject CuBriLas. ‘Groen’ verwijst naar de kleur van het laserlicht.

De techniek is vooralsnog alleen geschikt voor seriematige productie in vast opgestelde machines. Van zulke machines bestaan vooralsnog alleen prototypen die nog verder moeten worden ontwikkeld.

De onderzoekers van CuBriLas, dat deels gefinancierd wordt door het Duitse ministerie van onderwijs en wetenschappen, zeggen te verwachten dat een verder ontwikkelde methode voor het laserlassen de toepassing van koperin werkstukken vergroot.

Het Fraunhofer Instituut voor Lastechniek verwacht dat de groene laser ook de productiesnelheid vergroot. Het Instituut voor Stralingsgereedschappen van de Universiteit Stuttgart denkt de laskwaliteit te kunnen verbeteren door de groene laser te combineren met een infrarode laser.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels