nieuws

‘Groeikans op middellange termijn’

bouwbreed

Topman Peter Berdowski van Boskalis is optimistisch. Na jaren van onstuimige groei zorgde de economische crisis voor een pas op de plaats. Maar hij verwacht dat de markt zal aantrekken door de stijgende vraag naar energie en de groeiende wereldhandel.

“De investeringen in de offshore zijn sinds de financiële crisis inzette in 2008 niet gegroeid. De wereldhandel is achteruitgegaan. We zien de industrie nu weer opkrabbelen. Daardoor kunnen we op de middellange termijn hopelijk weer rekenen op verdere groei.”

Berdowski ziet in de baggermarkt een trend van afnemende marges. De concurrentie is sterk. “Tijdens de ‘boom’ zijn veel schepen gebouwd op speculatie”, verklaart hij. Ze kwamen dik twee jaar na het verstrekken van de opdracht gereed en waren dan al 25 procent meer waard. “Dat was een loterij zonder nieten. Schepen werden besteld, of twee, met het idee, ik kan er alleen maar aan verdienen.”

Het overwegend laatcyclische karakter van de activiteiten zorgde dat het werk tijdens de crisis op peil bleef. De inzakkende wereldhandel heeft sleper Smit directer getroffen maar dat was volgens Berdowski bij de overname begin vorig jaar ingecalculeerd.

De komende tijd is spannend maar Berdowski zet in op het vasthouden van het resultaat van 2010. De omzet stagneerde bij de baggerdivisie en daalde bij het voormalige Smit. De marges waren in elk geval goed: de winst bedroeg 311 miljoen euro op omzet van 2,7 miljard.

Het bedrijf stelt geld in kas te hebben voor acquisities als zich kansen voordoen. “We kijken vooral naar witte vlekken in regio’s waar we al zitten en naar bedrijven die een aanvulling zijn op ons productenpakket.” Markttoegang is een van de argumenten maar de grote Chinese markt is volgens hem nog geen perspectief. De baggersector in Nederland is volgens hem “behoorlijk uitgeconsolideerd”. Versterking van de binnenlandse civiele tak is het eerste waaraan hij zegt te denken bij overnamekansen.

De concurrenten DEME en Van Oord boekten vorig jaar forse omzetstijgingen. In marge wint Boskalis. Berdowski: “Als we het zo kunnen verdelen dat zij de omzetgroei pakken en wij de winst, zijn wij heel tevreden.”

Reageer op dit artikel