nieuws

Expert onderzoekt loslaten gevelplaten

bouwbreed

Adviesbureau Köhler Peutz onderzoekt het losraken van twee granieten gevelpanelen van kantoorgebouw Le Croisé in Rijswijk.

Zij kwamen zaterdagavond rond tien uur naar beneden. Daarbij vielen geen gewonden. Een uur later begonnen steigerbouwers met het afzetten van de directe omgeving en het beveiligen van de entree met steigerwerk. “Zij hebben met Pasen doorgewerkt”, aldus beheerder Robert van der Linden. De eigenaar Credit Suisse Asset Management Immobilien Kapitalanlagegesellschaft verhuurt het kantoorgebouw aan het European Patent Office. “De gevelpanelen wegen zo’n 80 tot 120 kilogram per stuk. Ze zijn bevestigd met roestvrijstalen doken, dus roestvorming kan de oorzaak niet zijn. Een plaat in de bovenhoek van de gevel is losgekomen en heeft de plaat eronder meegenomen”, aldus Van der Linden.

 Het kantoorgebouw Le Croisé is in 2003 gebouwd door IBB Kondor uit Oegstgeest, een bedrijf van Volker Wessels Stevin. In theorie kan sprake zijn van een bouwfout of een materiaalfout, maar het wachten is op het rapport van de expert, benadrukt Van der Linden. Enkele jaren geleden zijn van hetzelfde gebouw losse platen gevallen, maar dat waren geen gevelplaten. De oorzaak was toen de wind.

Bouw- en Woningtoezicht is in afwachting van het rapport van Köhler Peutz. Tenminste totdat de oorzaak bekend is blijven de hekwerken en steigers staan.

Reageer op dit artikel