nieuws

Eerste woning van houten bouwstenen

bouwbreed

In Almere staat het eerste huis dat is opgetrokken uit prefab houten bouwstenen. Met dit voor Nederland nieuwe houtbouwsysteem is zonder ingewikkelde samenstellingen een hoge isolatiewaarde te halen.

Het uit Duitsland afkomstige zogeheten HIB-systeem bestaat uit makkelijk hanteerbare houten elementen die in elkaar grijpen en zonder kraan zijn te stapelen. De stenen wegen maximaal 22 kilo.

Elk element is opgebouwd uit twee parallelle rechthoekige platen die door een blinde houtverbinding één geheel vormen met de tussenliggende stijlen, die met zwaluwstaartverbindingen met de beplating zijn verbonden.

In de holle verticale ruimten wordt vervolgens isolatie (houtvezelvlokken) ingeblazen en zijn tevens de leidingen in een afgeschermd kanaal weggewerkt.

Finnhouse Bouw begon in november met het stapelen van de eerste houten bouwstenen. Oscar Walraven van Finnhouse, de ontwerper en leverancier, trekt een vergelijking met legoblokken. “Met de houten bouwstenen is snel een volledige wandopbouw te creëren inclusief isolatiepakket. Met vier man stond het casco in zeven werkdagen, binnen drie weken was het huis waterdicht.”

Finnhouse ziet de houten bouwstenen als een aanvulling op het huidige aanbod. “Het systeem is met name bedoeld voor mensen die graag een houten woning willen, maar voor wie het materiaal niet zichtbaar hoeft te zijn.” Het enige mogelijke nadeel noemt hij de afwerking. “Met sommige houtbouwsystemen heb je in één keer een afgewerkte muur. Bij het HIB-systeem moet er alsnog iets op de gevel worden aangebracht. De keuze is breed en kan variëren van gemetselde houtdelen tot stuc of steen(strip). Daarentegen kunnen de bewoners de stenen wel zelf aanbrengen.”

> Pagina 12: Houten bouwsteen: snel naar hoge isolatiewaarde

Reageer op dit artikel